Wednesday, June 30, 2010

no money no talk

agak-agak la kan.. kul bape aku patut menghilangkan diri ni? hoho.. nak balik melaka arini.. esok, wa mau pegi Kuching.. nak pesan apa-apa? no hal.. bak duit.. no money no talk.. hahaha.. and sila bayarkan duit over-luggage aku.. sekilo RM20..

cakap pasal bab memesan-mesan ni, mintak maap la kalo ada sapa-sapa yang terasa.. aku cakap ni secara overall.. pantang dengar orang nak gi memane, mesti nak berpesan-pesan.. especially pompuan.. perlu di ingat, bila kita memesan kat orang, kita susahkan dia.. apa perasaan kita kalau orang membebankan kita.. tak suka kan? mak ayah aku selalu pesan, jangan susahkan orang.. tak baik.. elakkan selagi boleh.. jangan berbudi pada orang sangat..

huhu.. aku ingat lagi time tu aku still kat bintulu.. standard ar budak-budak bintulu malas nak kuar sebab kat bandar tu kosong jek.. disebabkan kemalasan mereka, barang-barang dapuq pun sibuk nak pesan kat orang yang nak kuar.. even nak withdraw duit sendiri pon malas.. apa punya orang daa.. kalau sikit-sikit pesan takpe gak.. ni kalau dah pesan kordial, kfc, dinamo, tak ke naya orang yang nak mengangkutnya tu.. bukannya orang tu naik keta sendiri.. naik bas tau.. kau dah ar malas nak kuar, tambang bas kompem-kompem ar tak bayarkan.. yang kau tau, hanya memesan..

aku pernah sekali ar membelikan dua orang nyer pesanan barang.. kiri kanan penuh ngan barang.. last-last, dari banyak-banyak barang, berat-berat aku bawak naik bas, dua benda jek kepunyaan aku.. yang len suma diorang nyer.. beragak ar kan.. tu pun time diorang tanya berapa, aku still bagi diskaun.. takat posen-posen tu, aku tak amik ar.. taknak belikan kang, orang kata sombong, dah kawan-kawan.. sudahnya, bila aku kuar, aku kuar senyap-senyap jek.. itu lebih best.. haha..

Tuesday, June 29, 2010

snsd screensaver part 2

ok.. people who spend time, reading my blog.. thank you.. and not to forget, people who promoted my blog.. thank you..

what i wanna say here is.. see the feedjit down there? where i say 'Welcome!' to the guest? a few months back, the guest (who mostly from other country), are always the people who viewed for 'snsd screensaver' coz i have 1 entry regarding this snsd.. here is the direct link to download the screensaver.. ok.. frankly, its annoys me.. enough for snsd.. sorry fellas.. i'm an anti.. haha.. but not to their songs.. but only towards their attitude and their so-called-live performances.. hmm.. dont ask me why i'm an anti.. like other antis, we have thousands of reason for not liking snsd.. hahaha..

and recently, a few of my close friends like my 'korean.. ceh..' entry.. and ask their other friend to read it.. and lately, when i look at my feedjit, most of them viewed those.. haha.. anyway, thank you for reading.. hope i dont hurt anyone.. and thank you so much coz because of you people, i dont see '..viewed SNSD Screensaver..' more often.. huahaha.. and THANK GOD for that.. love you guys! ^^

p/s: sorry kali ni speaking london lak.. saja-saja je sebab peminat snsd ni bukan orang malaysia jek.. orang dari negara yang tak diketahui pon ada view entry aku tu.. haha.. anggap ar ni sedekah kat peminat snsd yang suka sangat screensaver tu.. hahaha.. sambil-sambil tu, kutuk-kutuk snsd.. hamik ko.. haha.. saje bagi tajuk snsd screensaver part2.. biau diorang view post ni lak.. wahaha..

urusan duniawi

call JUPEM, tanya leh tak beli peta topo non restricted by cheque
call JPM, tanya apsal stil xleh isi survey PRE2
gi pejabat am, mintak RO.. and tanya pasal cheque..
call DOE, tanya surat aku mintak data dah sampai lom..

ni la tugasan aku untuk arini..

seharian aku call sana sini.. berurusan dengan manusia.. ciss.. lemah tol semangat aku.. and arini baru aku betul-betul paham pasal RO la PO la DO la invoice la.. apa kejadahnya.. bila pulak la aku amik pentadbiran dan kewangan ni aku pun tak tahu.. hahaha.. selama ni, aku tengok jek opismet aku yang wat.. ni dia takdak, aku ar yang kena.. huhu..

so, pagi aku mulakan dengan call JUPEM.. jabatan ukur dan pemetaan malaysia.. aku tanya whether diorang terima cheque ke tak untuk beli peta topo yang non-restricted tu.. then , si polan tu pon kata boleh..

call JUPEM, tanya leh tak beli peta topo non restricted by cheque
call JPM, tanya apsal stil xleh isi survey PRE2
gi pejabat am, mintak RO.. and tanya pasal cheque..
call DOE, tanya surat aku mintak data dah sampai lom..

aku pon terkedek-kedek gi pejabat am.. and mintak RO (dengan yakinnya).. tetiba akak tu kata.. bukan RO, PO daa.. aiyak.. sudah tukarkah? hahaha.. sesungguhnya aku tak suka bab-bab ni.. adoi.. sebab tu ar aku tak amik akaun..

then, pastu, akak tu pon bagi la PO tu.. sambil-sambil tu aku tanya pasal cheque.. macamana mau issue cheque dari duit grant.. huhu.. kalau duit aku riban-riban macam duit grant tu, kompem aku tutup sebelah mata jek bagi.. takyah cheque2 ni.. buang karan jek.. then, aku dihalakan ke akak yang lain.. tetiba akak lain tu kata, kena la ada surat dan invoice.. baru leh proses.. waduh2.. blur betul aku..

then, aku call balik JUPEM.. still bercakap dengan si polan yang sama.. dia pun macam nak tergelak bila dengar suara aku yang blur.. ye r.. sampaikan dia pun blur, apa yang aku try sampaikan.. haha.. dia pon menghalakan aku ke si polan yang lain.. aku call2 polan yang lain ni, asik tak dapat jek.. last-last, aku call tengahari jek.. time tu mesti perut kenyang, kompem ada dok kat meja sambil pegang perut yang senak.. ngahaha.. teori aku ar.. berjaya gak ar call time tengahari tu.. tapi yang tak bestnye, aku dihalakan ke polan yg lain pulak.. brapa ramai polan daa.. pening aku..

call JUPEM, tanya leh tak beli peta topo non restricted by cheque
call JPM, tanya apsal stil xleh isi survey PRE2
gi pejabat am, mintak RO.. and tanya pasal cheque..
call DOE, tanya surat aku mintak data dah sampai lom..

then, aku call JPM lak.. JPM apa? jabatan perdana menteri daa.. untuk tanya pasal survey yang perlu aku isi tu.. tak terisi aku.. dari aritu problem je.. ada la sorang wanita yang angkat tepon..

aku: saya nak tanya tentang survey PRE2 yang saya perlu buat.. dengan siapa saya boleh bercakap?

wanita: oh.. cuba tanya En. Kuar-opis-tak-balik-balik di talian 03-______

aku: ok.. terima kasih..

aku pon dengan semangatnya nak tepon En. Kuar-opis-tak-balik-balik.. langsung tak angkat.. bukan sekali.. banyak kali.. last-last, aku try la call gak pas lunch hour.. still takda orang gak.. hmm.. apa lagi.. aku pon tepon lagi sekali JPM tu..

aku: saya sudah try call encik tu, tapi dia langsung tak angkat.. macamana ye? saya dah try isi, tapi bila saya klik simpan, dia jadi kosong..

wanita yg sama: awak tak dapat isi sebab dah tamat tempoh dah rasanya.. 21 Jun aritu.. <-- suara macam nak berlagak ngan aku.. macam aku blur sangat.. tadi taknak bgtau aku awal2.. takpe2.. be humble khai..

aku: ada apa-apa tindakan ke kalau saya tak isi? biasiswa saya kena tarik balik ke?

wanita yg sama: oh rasanya macam takda apa-apa.. takyah isi pun xpe.. <-- dengan sambil lewa menjawab..

aku: oh.. ok la kalau macam tu.. ekceli dulu before tarikh tutup masa bulan Mei pon saya pernah call.. tapi masa tu, pihak JPM kata leh isi lagi sampai end of June.. saya try2, memang tak boleh.. <-- perempuan.. standard ar.. sume pun nak explain.. haha.. lagipun, aku sekadar nak menampakkan yang aku ni takda r blur sangat.. haha.. and i do care about apa government try buat.. yelah.. survey tu penting apa.. leh dengar suara ati aku tehadap kerajaan.. dan itu gak lah tujuan survey tu.. pasal keberkesanan kempen kerajaan.. isk2..

wanita yg sama: oh.. terima kasih je la sebab susah payah nak isi borang tu.. <-- hekeleh pompuan ni.. macam kerajaan Malaysia ni kau yang punya.. suka-suka jek cakap begitu..

aku: oh.. ok.. (trus letak tepon.. gila! )

call JUPEM, tanya leh tak beli peta topo non restricted by cheque

call JPM, tanya apsal stil xleh isi survey PRE2
gi pejabat am, mintak RO.. and tanya pasal cheque..
call DOE, tanya surat aku mintak data dah sampai lom..

DOE aku call, sorang pun tak angkat.. lagi gila!!

p/s: saja je nak kongsi cite ngan korang urusan dunia aku arini.. and arini aku makan sesorang jek.. burung-burung gagak pon tak hingin dekat ngan aku.. T_T

Monday, June 28, 2010

love? nah.. haha

semalam rumah aku ada kenduri.. ntah napa lately ni, bila time kenduri jek, ada je pakcik-pakcik, makcik-makcik, atok-atok, nenek-nenek yang bertanya, 'bertunang ke?' 'bila nak bertunang?'.. fergh.. aku hanya mampu tersengih sambil buat-buat bizi.. bertunang apa nyer, calon pon tarak.. calon-calon bintang fofulaer ada ler.. ngahahaha..

malam tadi, punyalah penat aku tolong mak aku angkat-angkat pinggan, kemas dapur and so on.. dan dikala itu, aku berharap dalam hati 'kan best kalau ada orang tolong aku time ni'.. korang tau tak apa maksud aku? haha.. lampi tol.. laki ler.. aku nak ar sorang suami yang rajin tolong aku kat dapur.. aku pon bukannya rajin mana.. haha.. kat mana nak dapat suami yang rajin? kat pasar ada tak? beli online ke.. ada ke? haha.. kalau ada, la ni gak aku beli untuk jadi menantu mak ayah aku..

bila timbul isu-isu tunang ke kawen ke, mesti aku jadi gatai tetiba..

ada beberapa sebab aku rasa aku tak layak untuk bercinta:

1. sebab aku rasa aku tak leh depends on lelaki. (means= selagi lelaki itu tidak nampak kelayakan untuk memimpin keluarga aku, selagi tu la aku lebih sanggup hidup seorang dari hidup dengan insan bernama lelaki)

2. sebab aku tak rasa aku mampu hormat perasaan dia. (means= i can be mean to someone who love me.. ok.. gini.. bila orang tu sayang gegila kat aku, aku mesti anggap biasa aja.. tapi aku still respek perasaan dia.. dan aku berkawan seperti biasa.. dan kadang-kadang aku agak sinis dengan mereka. oh.. maafkan aku.. cuma aku nak mereka sedar, aku bukan segalanya. ngahaha.. perasan tol kan aku ni.. bukan apa.. kasih sayang mereka terhadap Tuhan sudah cukupkah untuk mengasihi aku pula? fikir-fikirkan lah)

3. sebab aku rasa aku sendiri pun lupa berkasih sayang dengan Tuhan, jadi buat apa aku berkasih sayang dengan makhluk ciptaanNya. aku masih belum layak.

4. finally, aku tak suka lelaki gedik.. haha.. aku jelik.. bukan apa.. kita ni orang melayu timur.. affection tiada dalam kamus harian kita.. oh dan aku tak suka dipuji oleh lelaki yang aku tak berapa nak kenal.. ayat manis.. leh simpan wat pekasam.. tak pun, gi bagi kat perempuan lain yang bukan seperti aku.. hoho.. tapi kalau dah bercinta, ia perlu sebab ia seperti baja.. ngahaha..

hurm.. aku kan, tak berkenan sangat ar laki-laki yang suka menunjukkan kasih sayang mereka depan orang ramai. panggil awek mereka 'yang' 'sayang' 'hunny' dengan open air nyer.. macam dia sorang jek bercinta.. isk3.. aku ada ternampak this guy la kan.. muka baik.. alim gitu.. i like.. (sejak bila aku suka yang nampak alim, aku pon tak tahu.. haha.. dulu taste aku bukan begini.. huhu..) tapi, bila menjengah ke facebook nya, rejek teros! haha.. macam ar dak tu ada konfes kat aku kan.. kenal pon tak.. haha.. kalau kenal melalui facebook jek, kompem aku cakap lelaki ni sama je macam lelaki yang ada di dunia sekarang..

aku tak paham ar.. napa perlu tunjuk dengan cara begitu? kalau tunjuk melalui sonnet ke, poem ke.. best ckit.. maybe pada aku, cinta tu sangat halus, delicate, ia berada di ruangan paling dalam di dalam hati.. bukan senang-senang je nak tunjuk kat orang lain..

aku dah pikir-pikir dah.. time aku tunang, aku taknak cakap dengan sesapa pun aku tunangan orang.. wahaha.. well.. kawan-kawan baik, aku bgtau kot.. nangeh plak kang klo tak bgtau.. haha.. urm.. sebab tak elok menghebohkan pertunangan.. kalau perkahwinan, ye.. hehe..

p/s: kadang-kadang aku rasa aku cakap banyak dalam blog. bila kat luar, aku senyap.. aku pemalu.. huahaha..

Tuesday, June 22, 2010

korean.. ceh..

what a typical love story yang korean ada.. perempuannya kena comel-comel.. lelakinya cool gila.. the second hero lak usually is the soulmate.. the second heroin lak perempuan tak tahu malu.. blablabla.. the storyline is predictable.. but the affection of love is different.. this is the part usually people suka tengok.. but that is what viewer around the world would like to see.. and disebabkan fact itu jugaklah, they keep the same genre.. we can't blame them, can we?

ok.. fine.. cerita korea memang merosakkan mentaliti gadis.. but if gadis tu matang, maybe tidak.. jangan menuduh dengan memBABI buta saja.. saya malas nak mengupas isu ini.. di usia saya, saya rasakan tuduhan itu are rubbish and stupid..

i hate when people say to me 'asik dengan korea je.. nak cari pun lelaki korea..'.. its ok if you said to a teenage, yang baru je akil baligh.. but to me??? hah! anda memang cari pasal dengan saya.. ok untuk sesiapa yang pernah berkata begitu pada saya, sila tengok profile saya.. adakah saya begitu tidak realistik pada anda.. adakah saya seems dreamy with my korean stuff? mungkin sebab the fact saya masih menulis 'single' di status saya kot? and mungkin saya suka sebut taeyang.. rain.. hahaha.. its laughable guy! they are call idol.. they are not someone i dream to have.. i'm realistic..

you not gonna get a macho guy like rain or a handsome guy like siwon or a cute guy like taeyang if you are not hot and beautiful like hyori or sulli f(x) or dambi.. ia samalah juga konsep suka pada player bola.. messi ke.. kaka ke.. kiki ke kuku ke.. takde la sampai nak kawen dengan mereka kan? ada? takda kan.. you! yes you! guilty as charge.. you mesti takda idol kan.. sebab tu la you tak tahu perasaannya.. oh and pasal korean love story, ia memang mustahil la kan.. even lelaki korea yang betul pun takkan buat perangai begitu.. why? EGOES! standard r.. lelaki.. and mereka pun realistic gak seperti saya.. hahaha.. so, dont dream on it.. coz its 1 in a million.. bukan saya kata takda, tapi sangat susah untuk mendapat love story macam dalam cite korea..

bagi yang mengkomen tentang cerita korea, anda jangan judge cerita korea yang menjurus pada 1 genre sahaja.. dan kepada yang rosak mentaliti tu, silalah luaskan genre anda.. cubalah layan the lucifer ke.. a love to kill ke.. takde la tipikal predictable storyline..

oh btw, saya lebih layan kpop daripada kdrama ok.. saya suka bigbang sebab comel but yet talented.. saya suka wondergirls lebih dari snsd sebab mereka famous but yet humble.. saya suka hyori sebab die hot but yet die gila-gila.. saya suka rain sebab dia sangat kaya coz he works 4 it and tabah.. dan walaupun saya suka kpop, saya sedikit jelik dengan kpop dan daily kpop news yang saya baca hari-hari kerana mereka sangat mengagungkan artis dari sana.. but i respect them because they are very supportive.. jadi jangan judge saya.. anda belum cukup bagus untuk judge diri saya..


p/s: aku nak gi super show 3.. suka aku ah.. duit aku.. bukan duit mung.. mira, angah, tong and fara.. jom gi! hoho..

Friday, June 11, 2010

Ben Filistinli Cocuk



I am the Palestinian Child
Indigent
Hungry

Dependent on a slice of bread
Dependent on a swallow of water

I am the Palestinian Child

When beautiful flowers bloom
My Eyes do not see them
Instead of roses and flowers, I have taken weapons
Here are not any roses
Here are shots(bullets)

I am the Palestinian Child

I have forget to play
I have forget toys
I know only one game, to fight with slings
I have not see any toys except weapons

I am the Palestinian Child

As I was born, i have found myself in the middle of wars
I am drenched in bloody tears
I battle against the barbarity throne
I have never cost what playing is
My Play is to fighting

When you play you can be trapped
When I am trapped I become ┼čehid

I am the Palestinian Child

When will you hear my Cry
When will you hear my Sigh
WHEN
There is no more time!
As well no time to think!

When you will begin with the school
I will be in the war
Without seeing any books!
Without knowing whats a bird, flower and affection!

I am the Palestinian Child

Tell me whats my sin?
When will you hear my Cry
When will you hear my Sigh
WHEN
In my Country I am external, imprisoned.
Forgotten to smile
From my eyes come no tears
From my eyes come blood

I want that you know that here are all Childs like that!
So that humanity does not die!
If we are brothers, come, so that we laugh together
Let us play together
Let us live together


p/s: sedih aku tgk video ni.. T_T apa salah kanak-kanak di Palestin..

Tuesday, June 8, 2010

a..bah!

ok.. ni video khairina memanggil-manggil abah nya.. comel gila!!!

video

Friday, June 4, 2010

arnabun

tiba-tiba rindu dengan arnab yang pernah family aku bela.. bijak la arnab tu.. huhu.. masa dia kecik, selalu sgt aku dukung dia.. kena kencing and berak dia standard r.. tapi tak pernah jadi masalah pada aku.. bukan susah pun.. pergi la mandi kan.. lagipun kencing nya taklah sehancing sehamis kucing.. then lama-lama dah tau sangat dah perangai dia.. asal pegang lama sikit, mula lah meragam.. mintak dilepaskan.. bila masuk balik dalam sangkar, mesti dia cari jamban dia dulu.. maka sejak itu, asal dia meragam je, mesti cepat-cepat hantar ke sangkar dia.. haha..

then, satu lagi hal, kuku dia tajam gak.. sebab itu jugak la mungkin perempuan tak suka pegang arnab sebab sakit.. tapi arnab aku kira ok lagi.. tak jumpa lagi arnab emi and edy yang obese.. haha.. berat.. nak dukung pun takut sebab sangat agresif mungkin sebab tak dibiasakan di dukung.. almaklumlah.. arnab fyp.. haha.. masa aku try dukung, sakit bahu aku kena cakar.. wuwu.. nyesal pegang..

aku suka pergi kat sangkar arnab aku.. kalau tersilap beli buah epal yang tak rangup, arnab aku r yang akan abeh kan.. kitorang kongsi makan.. rindunya kat dia!

kadang-kadang kami lepaskan dia.. dia pun berlari sana sini.. kadang-kadang melompat tinggi walaupun takda siapa kejar dia.. main sorang-sorang.. sian dia.. pernah dulu bawakan kawan tapi mungkin sejantina, abeh bergaduh.. dan itulah pertama kali aku dengar arnab berbunyi.. ingatkan arnab ni haiwan yang senyap je.. huhu..

dan tiap-tiap kali lepaskan penat la nak kejar and tangkap dia balik.. huhu.. arnab bukan seperti kucing yang manja dan suka meleseh.. sungguhpun nampak comel tapi arnab tetap haiwan liar..

pernah sekali tu kami tak jumpa dia ada kat mana, tawakal je biarkan dia kat luar.. tiba-tiba masa mak aku sidai baju malam tu, dia datang dekat kaki mak aku.. bijak kan! tau takut dok luar.. haha.. bila dia dilepaskan, mesti bulu kat kaki dia merah-merah sebab main tanah.. kerja dia kan korek lubang.. mak ayah aku pernah cerita, dulu mereka juga ada bela arnab.. memang banyak la lubang kat rumah.. dia beranak dalam lubang tu.. tapi kucing pulak makan.. aish.. sayang btul..

rindulah.. aku teringin nak bela binatang peliharaan.. tapi mengenangkan rumah sewa aku begitu, tak jadilah.. tunggu la aku ada rumah sendiri.. dan aku prefer rumah kampung.. senang aku nak pelihara haiwan-haiwan ni semua.. memang haiwan-haiwan ni pembawa penyakit tapi kalau kita tahu jaga kebersihan, insyaAllah ok..

arnah saya macam ni la.. comel kan.. panjang jugak umur dia.. 6 tahun.. mungkin sebab makanan dia ok kot.. hee..

untitle.. (mcm lgu simple plan lak.. haha)

waaa.. terasa lama gila tak update blog.. huhu.. takda mood kot.. after writing report for my supervisor, i'm kinda bored to write up.. haha..

well.. hari ini aku balik melaka.. again.. for the sake of my adorable niece! hehe.. i'll snape thousands of picture of her ok.. hakhak.. my mom says she's getting smarter.. last time when we play with her, she always look at somewhere else.. the ceiling, the fan.. hoho.. the fan is her besties! she sometimes laugh just looking at the fan.. then a few days ago, my mom went to my bro's place and she has focus on the people who play with her.. its great! waa.. x sbr nye..

and dengar kata my sis-in-law will bake cake.. ni yang lagi semangat nak balik.. haha..

p/s: bila nak ada anak sendiri ni? urm.. maybe after my bro dpt second child kot.. ahax.. :P