Tuesday, May 25, 2010

say no to prehypertension..

today's meeting went smoothly..

alhamdulillah..

but it doesn't mean we have to relax.. today was just a draft.. before friday, we have to finish the report.. my god.. but during meeting with Dr.Z, Dr.Pauzi, Prof Hayati and En.Ismail, its really relaxing.. maybe we have done our best to prepare the draft.. Dr.Pauzi even compliment us for our hardwork and good draft within short time..

but it worries me more.. haha..

because i know we have to prepare a good report.. hmm.. muhaimin and ija are great colleague.. they work well.. its me!! haiya.. can i produce a good report for my part? especially for the data that i will have to calculate.. Ya Allah, please give me your strength..

p/s: ija said we might get prehypertension because of this report.. huahaha.. its true! i need to go for jogging! i need to betul kan balik my blood flow.. huaha.. i wanna go jogging with my mom on friday!! (if i'm able to finish up the report -_-)

Monday, May 24, 2010

no title

ok.. i'm so terribly depress right now.. that i wish i can go hiding to somewhere that people cant find me.. ya Allah swt.. thanks for giving me someone i call a friend to listen to all my complaints..

T_T

i'm so scared that i'll be depress and abandon all my work.. please dont let it happen.. i still want to finish it up but i just need more time.. wuwu..

p/s: am i being work hard? i should work smart.. hukhuk..

i feel a little bit releaf after crying.. huhu..

hati pon sama sibuk

sometimes when i feel too hard to make a step ahead, its you who always appear in my mind.. but then, again and again, i stood there waiting for you with empty hopes..

in the end, i'm able to walk away from those hardship by myself..

do i need to thank you for making me a tougher girl?

ok enough!! stop writing about this.. hmm..

p/s: ok.. this is what happen when kepala sangat senak dengan info.. hati pun sibuk nak senak gak dengan perasaan.. hmm.. ntah hape2.. boleh jalan kepada perasaan saya sendiri sebab saya rasa ini semua mainan perasaan saja.. haha.. rational nya saya.. back to work honey!

p/s/s: saya rasa one fine spring day, i'll write about my love story.. my new love story.. huahaha.. bila la tu.. spring xdak kat sini.. bluekk..

Sunday, May 23, 2010

keluhan di hari ahad

oh God.. please give me strength to go through this..

i'm completely malas untuk menyediakan report yang terbaik untuk negara.. hmm.. someone please shout at my face and warn me!! hukhuk..

the chapter which i think related to my field is 70% done.. other chapter that completely out of my field is still blurr..

its sunday already!!!!

Thursday, May 20, 2010

unexpected email

a few days ago, i got this email in my spam box.. i thought it was a spam as it is in spam box.. haha.. but it turn out to be a survey from the government of Malaysia.. the country i live in.. haha.. ayat poyo..

KAJIAN PENILAIAN OUTCOME & IMPAK SERTA CITIZEN SATISFACTION INDEX (CSI), PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI 2 (PRE 2) 2010.

tolonglah.. sesungguhnya saya malas untuk menjawab survey.. hukhuk.. kenapa dlm 163,000 orang, saya antara tuan/puan yang terpilih? i'm not even a puan! huaaaa~~~ i guess aku terima email ni mungkin sebab aku menerima mohe scholarship? huhu.. hentam sajalah labu.. yang penting, telus dalam menjawab survey.. peace no war.. :D

p/s: kenapa bahasa melayu sudah mula dirojakkan bersama bahasa inggeris dalam surat rasmi kerajaan? ini tidak patut berlaku.. hmm..

Batu ada duduk atas itu bahu and kepala

"Saya harap dapat kerjasama semua untuk menyediakan laporan yang baik untuk negara."

itulah salah satu ayat yang tertulis di dalam email yang saya dapat semalam. pheww.. tiba-tiba terasa berat di bahu dan kepala saya. Terasa diri ini masih tidak layak untuk membantu untuk menyediakan laporan seberat itu. huhu..

p/s: kalau lah dapat join sekali workshop kat maldives tu best gak.. wow! angan-angan jelah.. huahaha..

Wednesday, May 19, 2010

a feeling


terasa macam dah lama tak upload gambar begini.. selalunya kalau di bintulu, saya akan upload gambar bilik yang bersepah dengan kertas-kertas.. i miss those years.. sekarang tidak lagi.. malam-malam lebih dipenuhi dengan berpoya-poya walaupun kadang-kadang esoknya exam atau ada presentation.. hakhak..

p/s: tiba-tiba teringat suasana di bintulu.. kalau time puasa, masing-masing mula menerima parcel yang dihantar oleh family masing-masing.. tak kira lah kuih ke baju raya ke.. yang penting the feeling is daebakk!

she speaks baby language..


video

hee.. saja upload video khairina bercakap-cakap dengan abahnya, mintak didokong mungkin.. hakhak..

Wednesday, May 12, 2010

bonamana tease me!

i watched this video in Daily KPop.. like the author of the post said, they really tease us.. waaa.. tak sabar-sabar nak tengok bonamana dance ni.. terasa nak menari-nari pun ada jugak.. aigo~ ee tuk and eunhyuk kejam! ngahaha..



credit to: Ting18 @ DKP

Posts syok sendiri..



hehe.. guys.. tengok tu.. April have the lowest posts.. maklumlah.. time tu kan sibuk-sibuk dengan abstract and preparation for colloquium.. ahaha.. whereas January has been a honeymoon for me.. weee~~

Now we are in May.. the post is increasing~ ahahaha.. lu pikir la sendiri.. takkan tu pun gue nak kena cakap kot.. hehehe.. *wink2*

Tuesday, May 11, 2010

lucky?

i read a blog name nurulism.com.. a friend of mine yang bagi nama blog tu.. she thinks that the blogger is one of the luckiest creature on this planet.. she blogged, get an admirer and that admirer propose her to be his wife.. and her admirer bukan calang-calang.. but a guy with a doctor ahead of his name.. and now they live in Brisbane with a newborn baby girl.. hmm..

i've read their love story, and her love story is indeed one of a kind that capture many hearts to read it.. i went through their love email, and suddenly remember i've once wrote letter like those.. hmm.. i kinda miss that feeling.. hehe.. but what i can say is, when you meet someone you really attracted to, you will write beautifully.. hehe..

oh.. lagi satu, blog positively.. you may get an admirer like her.. and if you are lucky, you'll get a Dr. maybe? huahaha.. and if luck still stick with you, maybe you'll be living abroad with a really happy family.. hehe.. but be careful.. don't get a psychopath.. hahaha..


Lelaki dan wangian

arini nak bercakap tentang perfume.. hehe..

ini adalah gara-gara saya terjumpa seorang lelaki yang sangat wangi bau nya.. haha..

dulu, once upon a time at upmkb pun saya kenal dengan seorang lelaki yang suka pakai minyak wangi bunga melor.. memang harum.. kalah saya yang perempuan.. hee.. siapa yang tak suka kalau seseorang tu berbau harum kan.. segar je bila bau.. i like that kind of scent.. tapi ada gak yang pakai minyak wangi then mau tu jadi mashem.. ahaha.. maybe tak sesuai kot dengan chemical semulajadi dari diri dia..

oh.. apa yang saya cuba katakan ini..

urm.. waktu tu, saya pergi shopping dengan seorang kawan saya.. then, dia berkira-kira untuk membeli perfume untuk teman lelaki dia.. tapi sedang kami memilih perfume yang sesuai, tiba-tiba dia berkata "Ish.. tak jadilah belikan untuk dia. Mesti dia pergi ngorat perempuan lain,"

I was like "Huh? napa pulak?"

Then dia jawab "Ya.. lelaki yang wangi-wangi ni semua nak tackle awek je"

Dalam hati aku, betul ke lelaki begitu?

Then, a few days ago, I say something to a guy friend about another guy yang pakai perfume.. wangi sangat.. i like la.. tapi bila teringat kata-kata kawan saya yang perempuan tu, sedikit sebanyak meracun gak pemikiran aku ni.. haha... Then kawan saya yang lelaki tu pun berkata "Baguslah.. sunnah tu pakai wangi-wangian keluar rumah"..

Frankly, I like his answer.. hehe.. Tak semua lelaki yang wangi tu buaya kan.. abang saya tak buaya pun, cuma dia seorang yang well-groom before keluar pergi mana-mana..

hmm.. senang cakap, dont judge a book by its cover.. mungkin kawan saya tu perlu lebih mempercayai dan memahami pakwenya.. hahaha..

suka la brand ni.. hee..

p/s: ada sesiapa yang perasan akan perubahan terhadap blog saya? sila angkat tangan? ngahahaha.. saya saja buat perubahan ini.. guess what.. saya dah tak suka background hitam! tak tahu kenapa..

people changed.. hee..

Monday, May 10, 2010

Jodoh?

pernah aku tengok drama di TV yang mengisahkan tentang betapa perempuan ini menyintai seorang laki-laki ini.. tapi sedikit pun tidak wujud rasa kasih terhadap wanita itu. maka pada suatu hari, dia telah berjumpa dengan seorang guru agama dan guru itu menasihatkan kepada dia supaya berdoa lah seikhlas hati pada Tuhan yang maha kaya untuk dibukakan pintu hati lelaki itu terhadap dia. InsyaAllah Tuhan makbulkan.. Seperti kisah cinta Zulaikha terhadap Nabi Allah Yusuf..

Jika sesiapa yang bertanya kepada aku, siapa yang bertakhta di hati? Aku masih tiada jawapan. Cuma doaku selepas sembahyang moga jodohku adalah orang yang baik-baik. Itu sahaja pintaku. Tapi semenjak dua menjak ini, aku mula berfikir, patutkah aku mula berdoa untuk dipertemukan jodoh? Yang aku pasti, bila aku mula berdoa begitu, aku sudah bersedia untuk menerima jodohku.. Bila? Wallahualam.. Aku sendiri tidak pasti. itu semua aku serahkan pada Allah swt kerana Dia yang maha mengetahui..

Tapi, pernah juga aku terdengar, kita tidak patut meminta di percepatkan untuk bertemu jodoh kerana jodoh itu adalah sesuatu yang dijanjikan oleh Allah swt dalam kata lain, ia adalah pasti. Bersabarlah wahai sang dara dan teruna. Berdoalah seikhlas hatimu. Amin.

a treat as a token of gratitude..

remember once i've wrote about Bakti Siswa at Kg. Lajung? but i think i wrote it in my previous blog at wordpress.. eh wait! i wrote it in friendster blog! huahauha.. click here to read.. pergh.. memorable siot.. itu blog zaman tok kaduk before aku gune wordpress for 1 year and then transfer ke blogspot pula..

Kg. Lajung really left me with a really sweet memories of living in a kampung environment.. bila aku baca blog aku balik, memang banyak sangat memorinya.. haha..

ok apa aku nak cerita sebenarnya ni..

hari sabtu petang hari tu tiba-tiba aku dapat satu panggilan dari unknown number. but of course dari nombor sarawak because it is 013-81xx xxx.. hehe.. nombor dirahsiakan. then, bila aku angkat, terdengarlah suara seorang lelaki di hujung talian..

aku tanya la elok-elok, dia siapa. then, dia perkenalkan diri dia sebagai zainal. aku pun berasa pelik.. zainal mana pula ni.. then, aku teringat dulu ada seorang lelaki ni, kawan pada anak tuan tanah kedaun yang aku sewa masa praktikal pernah gak kacau-kacau aku.. tapi aku tak ingat lak nama dia tu.. huhu.. dalam hati aku 'ah.. sudah.. jangan mamat tu'.. aku diam.. then tiba-tiba dia pon cakap.. 'zainal lajung'

fuhhh.. terungkap memori-memori dekat Kg. Lajung dulu.. hahahaha.. poyo jek ayat aku..

dia seorang firefighter.. kebetulan melaka jadi tuan rumah untuk hari bomba sedunia, jadi dia salah seorang wakil bomba dari sarawak untuk beberapa pertandingan dekat melaka.. then, disebabkan dulu mak ayah dia tersangatlah baik dekat aku, aku pun tergerak nak ajak dia datang rumah..

maka semalam, lepas dia habis untuk pertandingan kawad kaki, aku dan parents aku pun menjemput dia dekat hotel ancasa dekat mitc.. lepas bawa pergi makan, bawa dia datang rumah pula.. then bawa dia keliling bandar melaka.. haha.. segan aku.. bak kata wani, macam sambut bakal menantu pula.. hmm.. walau apa pun, dia memang baik budi bahasa.. still tak berubah macam masa aku jumpa dekat Kg. Lajung..

mak ayah aku layan dia sangat baik sebab mak ayah aku tahu macamana baiknya family dia treat aku masa aku pergi lajung. bukan sehari tapi seminggu aku di sana.. terasa rindu pula dengan mereka..

ok.. itu sahaja post gedik (sebab cerita pasal lelaki) pada hari ni.. haha..

Saturday, May 8, 2010

Tagged oleh megat

1. Anda rasa anda hot?
huahaha.. hot ni sama dengan hangat or panas ke? dua-dua tidak.. saya sedingin salju.. hakhak..

2. Upload gambar kesayangan anda!



3. Kenapa anda suka gambar ini?
sebab nampak best lar.. huahaha.. time ni aku balik nek flight sorang-sorang je.. pastu slamber badak je dok selca dalam kapal terbang tu.. dulik apa gue.. hehe..

4. Bila kali terakhir anda makan pizza?
tak ingat bila.. oh2.. saya ingat.. di genting bersama kawan baik saya, mira..

5. Lagu terakhir yang anda dengar?
Oh- SNSD.. lately ni memang selalu dengar lagu mereka.. entah kenapa.. haha..

6. Apa yang anda buat sambil selesaikan tag ini?
dok main-man dengan sweetIM di yahoo!messenger bersama adik saya.. haha.. takde kerja..

7. Selain dari nama anda sendiri, anda suka dipanggil dengan nama apa?
khai-chan - masa dekat matrik.. time tu minat jepun.. roomate saya, ati selalu panggil saya khai-chan.. saya suka..
khai-sshi - masa dekat upmkb.. minat korea.. mira yang start panggil.. then orang lain dengar.. mereka pun suka panggil khai-sshi
khai-yoorim - sendiri bagi nama kat diri sendiri.. sebab micky yoochun suka nama yoo rim.. haha..
yaya - once upon a time.. haha.. cte lme..

8. Tag lagi 8 orang tanpa rasa kekesalan
aizamia
yana
bainah
oh.. saya tak tahu nak letak siapa lagi.. kawan-kawan saya tak selapang saya untuk blogging.. haha..

Siapa no.1 kepada anda?
adik aku.. haha..

Bagaimana pula no.3?
kawan masa sekolah.. hehe..

Pendapat anda pada angka 4?
haha.. saya tak tahu..

Kata sesuatu tentang orang ke 2?
yana.. jawablah tagging ni.. haha..

Hubungan anda dengan no 6?
tak senang untuk bercerita.. huahaha..

Perawakan no.5?
tak tahu.. ada ke orangnya?

ok.. selesai.. sekian..

p/s: trimas pada encik megat.. lama dah tak buat tagging.. haha..

Friday, May 7, 2010

Mom with a bangle

a few months ago my mom thinking of giving her daughter-in-law a gift.. sso, she's thinking of buying her a really nice necklace..

then she gave me and my sis, her necklace, bangles, earrings and rings.. then left a few for her own..

last nite, while talking with her, she ask me to wear the ring i always wore on my right hand to my left hand.. cause it is nicer to her.. without further asking, i change it..

u can see how much she likes gold.. hehe..

and then she say she's thinking to melt the bangles she wear n will ask the goldsmith to make it into necklaces.. i said to her, 'just let it be.. why u didn't want to wear it anymore?' then she said, 'my hands just don't look nice with accessories.. its getting old already..'

at that time, i feel like i wanna grab her hand and say, your hand never look old to me..

its the hand that comfort me most when i have the most hard time..
its the hands that feed us with really good food..
its the hand that tuck us in bed when we are small..
its the hand that took care of us when we fall sick..
its the hand that give us pat on our back..
its the hand of everything..
nothing can replace that hand..

i want to thank her for all things that she had done.. she had 5 children but its hard to see her buying things for her own.. its always ours or my dad's..

but i couldn't give compliments straight away.. cause i don't know how to be so cheesy.. it will be like in soup opera.. huahaha.. but i really would like her to know, how much i love her..

i know i never will be able to pay for all her sacrifices and her loves..

but what i can do is i wanna make her feel happy..

HAPPY MOTHER'S DAY MOMMY.. MAY ALLAH BLESS YOU ALWAYS AND GIVE YOU HEALTH AND WEALTH.. hehe..

p/s: i'm thinking of buying her new shoes and bake cookies for her..

p/s/s: i will put a pix of my mom nti k.. i'm in mcD, using my sis's laptop..

Wednesday, May 5, 2010

Cekelet


hehe.. smart kn kotak ni.. ni kotak coklat.. x caya? percayalah.. hehe.. apa kne mengena mereka ngn post aku? bce je k..

segala bnda yg kte mkn mesti akn jd darah daging kte.. jd segala bnda yg msuk ke dalam perut kte mesti lah mknn yg halal dan baik.. bru la baka yg lahir dari family kte adalah baka yg elok..

bl kte duduk kt msia ni, mesti rmai yg igt mknn yg halal tidak jd masalah. betul statement tu.. tp x semua mknn yg ada kt msia ni halal.. jakim x dpt nk pantau semua mknn yg masuk.. jd, kte as a muslim pndai2 la pilih mknn utk keluarga n diri kte sndri..

n kte perlu igt, mknn x boleh berjalan seiringan dengan minat.. example, hallyu as u can see right now is everywhere around the globe.. even msia is infected.. even me! korean stuff is everywhere including food.. but bear in mind, the food is not certified halal.. i know, some of u is so fond of korean smpai kn mknn mreka pon nk try kn.. ala.. aku pon sme la.. kte ni mmg.. mudah sgt tpengaruh.. in the end, ttb rse was2 dgn mknn yg kte mkn.. tp dh tlambat sb bnda tu dh msuk dlm perut dh pon..

even kt tesco tu pon ada je perisa 'bak kut teh' yg certified halal.. tp bkn by malaysia, tp by asia nyer islamic apa ntah.. tp, secara logiknye, bak kut teh tu kn bendalah tu.. so, terang2 kn bnda tu non-halal.. mmg ada fatwa ckp klo kte mkn zat die saje, xpe.. tp, klo zat nyer tu yang akn jd darah daging, nk ke? isk2..

aritu aku g giant kt mines pon ada mee segera perisa bak kut teh yg halal.. kt ctu die ada ckp la modified apa ntah, means bnda tu bkn r babi pon sbnrnya.. perisa je ala2 bndalah tu.. toksah la ikut sgt food tech ni.. lg pon memudaratkn.. aku yg prnh b'diet ni, slalu je terjumpa article yg ckp food tech ni merosakkn diri sndri je.. better eat food yg fresh n kte msk sndri.. cth nye, if die kte bnda 2, low fat, low sugar or free fat or sugar, tp sbnrnya, ia lbh truk dari mknn yg ada fat n sugar.. get what i try to say?

ok2.. sbnnrya aku buat pos ni bkn apa.. hehe..as u can see kt atas tu, ada coklat kat korea ni promote by big bang.. 100% MADE in KOREA.. i kind of ttarik sbnrnya.. haha.. big bang! n coklat! means dia ada fat la kn.. fat dari mne? dari... jeng3.. haha.. lu pk la sndri.. aku juz bg peringatan.. sb byk gak blog bdk2 yg belajar kt korea ckp mostly fat yg ada dlm food mreka berasal dari babi.. ish3.. jht aku.. ntah2 coklat tu elok je kn.. hmm.. apa2 pon, xyah la trikut sgt ngn mereka..

tgk gmbo dh r.. xyah g gatal2 g order on9 n bli n mkn.. simpan r duit tu.. x yah membazir.. bdk2 skrg mmg.. dunia tnpa sempadan.. susah gak nk kawal kn.. hmm.. cukup la kte bersederhana dalam segalanya.. ini zaman muda mudi leh la.. dh tua nti mcmane?

lg 1, klo dh kawen n dpt ank, ajar la ank2 utk mkn kt umah before kuar.. bnda ni dpt mengelakkn dari mreka mkn bnda bkn2 n juga mjimatkn wang.. haha.. lg 1, mkn air tgn mak ni, ank kurang degil sb mknn tu bersih, di selawat and datang dari sumber yang halal.. secara lahiriah mgkin kte x nmpk.. tp secara batiniah, mknn tu ibarat berlian yg berkilauan kerana kebersihannya.. hee.. wallahualam.. aku ckp je..

n inilah cokolat lotte big bang.. waaa... mau2.. haha.. sabo2..


p/s: gmbo2 ini kredit to Daily K Pop News..

Tuesday, May 4, 2010

sje2.. :P

apa aku nk tnjuk kt cni? haha.. sje nk tnjuk personas yg aku pkai utk mozilla aku.. Big Bang versi kartun! comel kn? hehe..

lg 1 aku pon x pasan, since when aku ada snipping tools kt start up menu ni.. jd, sje2 aku try amik gmbo skrin gune tu.. xyah ssh2 g print screen n paste kt paint lg.. snipping tools ni direct je leh save kn ke bntuk jpeg.. mudah kn? hehe..

xtau nk bg tjuk pe..


ni lg ngarut!! line suxx!! apsal x ckp 365 hari je aku kne tggu? huhu

Monday, May 3, 2010

SNSD screensaver


after so many time of attempt to download this file, i succeeded.. yosh!

tp tgk r kelajuan die 2.. hampeh! x sbr nk ada streamyx kt umah dgn kelajuan 1MEGAbps! hmm.. tp alhamdulillah bjaya gak smpai abeh.. 2 pon aku xdak bukak web apa dh.. web mediafire je seketul..

ekceli this screensaver dh lme adik aku gune kt pc umah.. tp dh klo tiap2 kali lalu dpn pc tu mesti nmpk screensaver ni, spe x jeloz.. maka, aku pon dgn x malu nyer mntk kt adik aku installer screensaver ni.. (aku x minat pon SNSD).. tp.. adik aku dh buang.. wuaaa~~ bl cr kt official website anycall yg dlm bhs korea tu pon xdak dh.. ye r.. aku rse mau setahun dh snsd nyer screensaver ni.. time diorg promote heptic.. kn? if i'm not mistaken laa..

aku g kt ada 1 forum ni, tada! ada sorg ni baik ati g kongsi kt mediafire.. hehe.. tq so much!

ni la dia.. hehe..


klik the pix to enlarge k.. hehe..

they keep on gedik2 with that no! gyowo~ hehe.. i like~

p/s: celcom broadband suxx!!! fb pon xleh bukak.. DNS failure stupid!

Wayang gambo

tadi borak2 ngn mak ayh aku mse dlm keta..

diorg mcm kagum r ngn kecanggehan gps 2.. very accurate..
x prnh tlintas di fikiran mreka akn wujudnya tools utk travel yg sebegitu..

then, tbukak cte psl tv..
ye.. tv..

dlu ayh aku kt mse die muda2, surat kabor mostly dari negara omputih, Australia.. then, kat bahagian tv guide tu, ada r gmbo kotak tv tu, ada org kat dlm tv tu.. slalu je tnye 'btul ke? boleh ke org msuk dlm 2?'

then ayh adalah org ptama kat pernu yang ada tv.. bl ada cte best, sume org bkumpul tgk tv kt umah die.. siap ada org jual2 kacang lg.. haha..
klo nk tgk cte singapore, siap ikat areal kat galah yg lg tinggi dari lmpu jln kt hi way tu.. kejap dpt, kejap x.. pusing je r mne2, jnji clear..

then mak aku lak cte, klo kt padang temu lak, pntg ada kmenterian penerangan announce ada tayangan kt padang sekolah, sume org g sana.. walhal cte psl Tun wat lwtn ke sane ke mari.. xde pe cte pon.. 2 je la hiburannya..hmm.. ada gak fatwa d kala itu ckp tv ni hukumnya haram.. sbb? melekakn.. huhu.. wallahualam..


sape sgka tv leh jd senipis ni? x lme lg kte nonton tv hologram je kot? tanpa solid interface.. bl la tu? huahaha..