Monday, December 13, 2010

10 things guys wish girls knew

i google sumthing today.. ouh.. i shud google the earth instead of this thing.. but i cant help it to share with you girls.. haha..

i read 10 things guys wish girls knew..

really eh.. kat facebook, aku selalu nampak pompuan jek yang dok post, '30 perkara perempuan tak sempat bagitahu lelaki'.. seriously, LAME~

aduh.. tak tahu kenapa i just dont like it.. its like telling your guys to this and that in front of the WORLD.. and seriously, pity them ok.. for me, if you get hook up with guy, it's great.. and to be having a loyal guy who doesnt play around with other girls in this world nowadays, is SUPERGREAT.. what more to ask?? hmm..

ok la, aku ngaku aku pon pernah je post psl top 10 qualities guys shud have kan.. what's the different between posting "30 perkara perempuan tak sempat bagitahu lelaki" kat facebook ngan post aku tu? hahaha.. ok.. here is the different.. facebook, i got about 470 frens.. here, i only got about 16 followers who might be dont even read my blog.. plus, that top 10 quality is what I WANT.. not you, you and you.. lagipon, this is my blog la.. kalo tak suka, sila belah.. hahaha.. senang cakap, apa yang aku nak sampaikan is, lelaki takde plak sibuk2 nak re-post banyak2 pasal hal diorang.. segan der..

alamak.. aku rse aku dah start ngarut.. mesti korang tak paham kan.. ahaha.. ok klo sapa paham, bagus.. sapa tak paham, buat2 paham je dah.. ngahaha..

here is the 10 things.. (make sure you read the article too ok ;p )

1. Calling you on the phone does not mean what you think it means
haha.. get it? apa yang aku baca dari article tu la, dia kata pompuan ni, sokmo salah paham.. kadang2 its just a matter diorang rasa ko cute, attractive.. not some kind of confession la.. ouh ayat sorang mamat ni.. "It's like calling a girl means I'm admitting I like her, but that's not what's up," explains Mikey. "It's more like I'm calling because I might like her. I hate calling because the next day the girl acts like she owns me. Or, if she's shy, suddenly she can barely talk to me because she's scared. It's stupid." haha! so girlish! ni la pompuan kalo tuan2 nak tau.. i'm a girl and i grew up with girls, i know! memang stupid pon.. poyo kan kitorang.. tapi yang poyo2 ni la yang korang attracted kan.. lolx.. tapi ada gak girl yang steady je.. guy yang p-e-r-a-s-a-a-n.. hahaha..

2. You are much prettier without all that makeup
haha.. no komen.. sebab aku tak tahu sangat pasal ni.. tapi aku rasa, apply more natural color to emboss your natural beauty.. not some kind of walking-geisha.. lolx.. ouh.. tolong la jaga kulit kamu ye.. when you apply make up, rosak kulit yang.. sesekali buley la.. and aku rasa, guys nowadays look after skin too.. it means, they love healthy skin..

3. When you act spazzy and giggly, its seriously embarrassing
cant help this.. girl memang suka giggling.. tapi tak semua begitu.. cuma ada certain yang overdose girlish memang giggling tak kena tempat sampai sume orang tengok.. kadang2 terhyper.. harap di maapkan la.. lolx.. jadi, kalo taknak benda2 gedik ni jadik, train your daughter to be a soldier eh.. ahahaha.. gurau2.. train ur daughter to behave.. as simple as that.. start young..

4. Gossiping, whispering and writing notes makes you look beyond shallow
ahaha.. macam yang korang tengok dalam cite2 mat salih.. pompuan malaysia pon gini.. i remember time tuisyen langsung takleh cakap, then pass note la apa lagi.. kang bercakap kena rotan.. huuu.. ouh.. aku tak tahu la apa perasaan lelaki bila pompuan berbisik2, sambil tengok2 korang.. ada rasa mau terajang tak? huahaha.. kompem2 la tengah ngumpat pasal korang kan.. lolx.. sometimes kitorang puji der.. jangan la naik darah.. keh3.. kadang2 saja nak usik korang.. hahaha..

5. Boys worry about what you think of their hair, skin, weight and clothes
ok.. i know about this.. but like the article say, it's not as much as woman worries.. haha.. sapa yang lebih2 tu i think that guy is either perfectionist or just being gay.. lolx..

6. PMS is no excuse to be mean
sorry.. but we cant help it too.. hukhuk.. we are being sensitive and you guys are not sensitive enuff for us on that day.. but dont worry, on other day, we are totally sweet like an angel.. lolx ;P eh aku ni bias kan.. mesti nak lebihkan pompuan gak.. huahaha..

7. Talking about your "big" butt is so boring.
ahaha.. ayat dalam article tu 'True, some guys have issues with what a girl weighs, but they all have different tastes when it comes to the feminine physique. Some guys like booties like Jennifer Lopez's. Other guys like their girls thin as a fence post. Who cares? You are what you are, so talking about your body is about as interesting as studying the Dead Sea.' haha.. jadi, moral of the story, kalo lah dah ada pakwe ke apa, tokseh la tanya banyak2.. sebab diorang memang suka dah korang macam tu.. klo tak, takdenyer diorang pilih korang, btul tak?

8. Tight clothes look uncomfortable, cheap, and sort of desperate and insecure
hahaha.. tengok.. lelaki pon rasa macam tu.. hmm.. dalam Islam pon menyuruh kita menutup aurat kan.. jadi, kalo agak2 rasa ramai lelaki pandang, ada rasa tidak selesa, blame yourself for the tight clothes.. hmm..

9. Most boys are looking for the right girl
aha! ayat article, 'Daniel puts it so eloquently: "I would love to find a girl who's cool and doesn't act like such a girl." We're not sure what acting like such a girl means, but it could have something to do with much of what's been addressed right here in this article.' and here is another one, 'We just have to wait and see who they act dumb around because that means she likes you' eh so true ok! girl will act dumb in front of the guy she likes.. hmm.. this guy must be playboy.. and this eric guy say "Do girls want any guy or the right guy?" hmm.. to answer this, when it comes about marriage thingy, we will want the right guy.. huhu..

10. If you like him, just tell him
omo.. this usually being misinterpreted.. rupa2nya guy marah when we acting like we are flirty and nice, and suddenly we ignore them.. careful guys.. girl memang macam ni.. sometimes we just want to test you.. not more than that.. unless that girl ada cakap yang dia memang suka ko tapi suddenly dia wat tak tahu tu, might be she got problems.. might not be from you but from things around her.. you should know how to dig.. good luck with digging.. and good luck too for girls yang nak bagitahu that guy that you like him.. chayok2.. ngahaha..

p/s: panjangnya post aku ni.. harap aku dapat puaskan ati sapa2 yang beriya nak aku update.. hahaha..

Friday, December 3, 2010

Fairytale? na-uh..

once upon a time..
there lives an ugly princess in near a beautiful sea..
the wind, the sun, the sky.. everything look perfectly warmth..
but then, she have to get into the inland.. as the seas wish her to spread her wing high..
she thought the land would promise her the same..
when she first walk out from her world,
she met a prince.. he gives her the very same warmth as the wind, sun and sky gives her..
he said.. "You are special.. I never met someone like you before.."
ouh.. she fell immediately to him..
however.. its not last that long.. he didnt get her, as he said, she is different..
she never knew he would turn her cold juz like the ice..
she cried..
she knew now, there's no single thing can compared to her wind, sun and sky..
everything in the land are hypocrite.. a cold stone pretended to be warm..
and when the excitement over, they turn back to their true nature..

hmm.. amacam cerita wa? ngehehe.. macam kat dunia sebenar kan? urm.. dulu, masa first time bercinta, sikit pon tak tengok dunia ni.. macam dunia ni ada dua orang ni je.. kan..

lama2 bila dah cerdik sikit, baru tau, banyak yang perlu kita tengok..
layak ke tak dengan orang tu..
family dia ok ke tak..
mak dia ok ke tak..
senang cita, kalo ikut Islam, kita perlu cari yang sekufu dengan kita..
bila Islam dah suruh mencari yang sekufu, makanya, banyak kelebihan kalo kita mengamalkannya..
bila pasangan kita bukan sekufu dengan kita, automatically banyak benda yang kita berbeza dengan dia..

1. cara pemikiran
kang kalo kita pikir A, dia pikir B.. pastu bagitau kat anak2, dia jadi rojak.. anak pon pening.. mana satu nak ikut.. kalo sekufu, at least dua-dua akan pikir A.. maka yang tersampai kat anak2 pon A je la.. bukan B bukan C.. anak2 pon takde la tengok mak ayah bergaduh depan diorang.. kan.. kan tu dah secara tak langsung kita tunjukkan kerjasama.. aceceh..

2. kefahaman
sorang Dr. sorang lagi kerja opis-hour.. yang Dr. nyer cakap bz, takda masa nak teman makan, weekend lak still wat kije.. yang lagi sorang pulak, merajuk.. cakap dah tak sayang dah.. aduh.. tepuk dahi la Dr. nyer.. lama2 mendatangkan pergaduhan.. kalo sekufu kan elok.. masing-masing faham dengan tugas masing2.. masing2 respect dengan pendirian masing2.. isk3..

3. dan lain2
aku pon tak tahu nak letak apa..

asal aku tetiba cakap pasal sekufu ni? walhal aku nak cita pasal princess je.. ahaha..
ouh.. dan aku nak cakap pasal hidup di fairytale tak sama dengan dunia yang asal..

banyak yang kita perlu timbang tara sebelum ambil keputusan untuk hidup bersama..
suka tak bererti boleh hidup bersama..
cinta tak bererti boleh bersama selama2nya..
semua di tangan Tuhan..
apa yang kita boleh buat, doa dan sembahyang
ikhtiar dan tawakal..
kalo diizinkan, maka ada lah..
kalo tak diizinkan, maka redha lah..

p/s: i'm happy for two of my close friend who getting engage.. tak disangka2.. hehe.. moga ada jodoh kamu.. =)

Friday, November 19, 2010

Harry Potter and The Deathly Hallows Part 1

salam..

arini aku pegi tengok cite harry potter and the deathly hallows part 1..

ok.. frankly, aku memang kipas susah mati harry potter ok..

what i can say about this movie is

great!!

seriously..

cerita totally ikut buku.. tak macam filem2 sebelumnya yang ada sedikit lari..

dan seperti biasa, bila membaca buku, kadang2 certain imaginasi tu tak tercapai dek akal nak2 lagi sebab nature cerita harry ni kan fantasy, jadi susahlah kita yang muggle ni nak membayangkan certain benda.. dan ia telah mengisi puzzle2 yang tidak terisi sepanjang aku membayangkan cerita ini bila membaca.. hehe

part yang paling aku suka bila hermione bercerita tentang tale of three brothers.. aku paling tak sangka diorang akan buat animation for this one.. yela.. buku the tale of beedle the bard tu pon fairytale kanak2 untuk wizardry world kan.. jadi, memang kena la ngan animation tu.. seyes aku sangat suka! hehe.. nak sinopsis ke? hehe.. kalau baca buku dia lagi best.. hehe..

sinopsis:

untuk deathly hallows, wasiat dumbledore dibaca kepada harry, hermione dan ron oleh minister of magic sendiri sebab incik menteri wonder tentang barang2 yang diberi oleh dumbledore.. harry dapat golden snitch, hermione dapat buku Tale of Beedle the Bard dan ron dapat deluminator.. benda2 tu takde keistimewaannya di mata minister.. walaupon pelik, tapi dia serahkan juga kecuali pedang godric gryffindor yang dikatakan hilang..

pastu, plot berkembang, diorang on quest untuk mencari tiga benda yang dipanggil deathly hallows.. ia adalah benda paling hebat yang dikatakan fairytales di dunia wizard.. tiga benda yang diberi oleh death kepada tiga bersaudara lelaki.. lelaki sulung yang suka berlawan, minta sesuatu yang memberi kehebatan pada dia, jadi death memberi the elders wand.. lelaki tengah yang angkuh pula nak malukan death, maka dia minta sesuatu yang boleh mengembalikan yang hidup dari mati, jadi death bagi resurrection stone.. yang bongsu pulak jenis pikir jauh, humble gitu, dia minta sumthing yang boleh membuatkan death tak dapat cari dia.. jadi, death bagi dia invisibility cloak..

pada awal cerita, mereka sedikit pelik kenapa late dumbledore suruh mereka mencari deathly hallows, instead of mencari horcruxes? fyi, horcruxes are pieces of he-who-must-not-be-named's souls.. ada 7 horcruxes yang perlu mereka musnahkan..

dan ron ada sedikit bengang melihat kemesraan hermione dengan harry, plus bengang lagi sebab pencarian mereka nampak sia2, tetiba naik hangin pada satu hari dan tinggalkan mereka berdua.. tapi pastu dia cari balik.. walaupon sia-sia sebab hermione ngan harry pakai protection charm tapi disebabkan ada deluminator, diorang jumpa balik.. (pandai dumbledore ni.. wiseman.. hahaha.. aku puji2 macam betul2 wujud plak)

pastu, plot berkembang lagi.. diorang berjaya musnahkan loket horcrux original milik RAB.. pastu berjaya bunuh nagini.. nagini pon horcrux gak..

btw.. did you know who send the patronus doe to harry to show the gryffindor sword? hehe.. its snape.. poyo je haku kan.. sapa2 dah baca, mesti tau.. keh3..

ouh.. sedih bila dobby, the house elf mati.. tapi dia mati as a free elf.. itu yang penting..

ok dah.. yang lain2 tu tengok sendiri ar.. malas nak taip2 dah.. hahaha.. gtg..

p/s: aku bayangkan kreacher tu is much meaner.. tapi memang kreacher akhirnya ikut gak cakap harry potter sebab harry potter memang tuan dia pon.. haha..

Wednesday, November 10, 2010

Sem 3 Colloquium

ouh.. hari ini aku present progress aku in colloquium.. and suara aku teramat lah kecik.. adoiyaii.. bukan apa.. bila ketakutan, tekak pon jadi kering.. lepas tu suara jadi kicik der.. isk3.. badan besar, tapi sore halus.. takpe2.. comel ^^ huahaha..

sebelum loceng minit ke7 berbunyi aku dah settle kan slide aku.. keh3.. bukan ada apa pon kat slide tu.. juz isi2 yang tak seberapa.. bukan kosong ye.. tapi TAK seberapa.. huhu..

aku takde dikomen apa.. ntah kenapa i'm being so lucky today.. or is it sangat tak bertuah?? sebab rasa macam aku di comfort zone.. nobody is asking.. tapi kalo tanye pon aku rasa teramatlah gerun untuk menjawab.. tersalah kata, badan binasa.. mau kena hentam oleh panel2..

apa pon, thanks to my fren who come.. cik yana dan cik rosie.. kalo saya boleh tag kamu, dah lama dah saya tag.. keh3.. and to the guy in purple shirt.. hahahaha.. poyo la haku.. ni kalo peminat2 dia tahu ni, mati haku.. hakhak..

anyway.. aku terasa macam mau berfoya2 tapi.. nantilah.. banyak benda yang aku boleh buat selain foya2.. huhu.. tanda asignment budak der!! tak sabar nak kaler2 kertas diorg ngn kaler merah.. hahaha..

chow..

salam

Monday, November 8, 2010

{Review} Semi Final Muzik-Muzik 2010

disebabkan aku ada nawaitu untuk membuat slide malam ni ditambah dengan leka ngan video yang kawan baik aku share kat facebook, aku terlupa arini semi final muzik-muzik! aku just sempat tengok adibah noor dan faizal tahir perform.. waaaa!! macamana mau buat review ni, sebab aku tak dengar diorang nyanyi live! tapi takpe.. aku try gak review lagu2 ni k.. agak2 sapa yang berpotensi untuk masuk AJL tahun ni?

hafiz - noktah cinta
hafiz memang ada suara yang mantap.. lagu ni, aku suka part chorus dia (ceh.. sume part chorus aku suka.. haha.. sapa yang tak suka ye dak??).. tapi lagu ni agak kurang menyengat ke ek untuk AJL? we will see about that..

hujan - mencari konklusi
ok.. aku tau diorang mantap bab2 goreng itu gitar lektrik.. haha.. ye2 jek aku.. mana aku tau.. bukan aku tengok pon kan.. urm.. ada kemungkinan tak dipilih? tapi kalo nak mewarnai AJL, aku rasa baik juri2 AJL pilih lagu ni..

shahir - kebahagiaan dalam perpisahan
ouh.. aku tau lagu ni meletop gila2.. mustahil tak masuk AJL..

adibah noor - sejujur hatimu
suara mantap.. masuk ke tak ek? masuk kot? tapi kot2 la jadi macam lagu jac tahun lepas.. mantap2 pon, sekali tak masuk.. hoho..

yuna - cinta sempurna
ok.. aku suka lagu ni.. lagipon, yuna pemenang kedua AJL lepas kan.. so, dia akan masuk AJL gak kali ni.. hoho.. cuma i hope she doesnt change much as she did untuk lagu dan sebenarnya.. coz i like this song as the way it is..

faizal tahir - hanyut
lagu power.. hanya leh dinyanyikan oleh orang2 yang power.. and i hope abg faizal tahir tidak semput ketika bawak lagu ni.. lagu ni, samada akan jadi the best or the worst.. kalo time tu abg faizal tahir bertenaga, seyes best lagu ni.. kalo ala2 lemau gitu, aku takut lagu ni leh jadi yang paling corot.. hmm.. masuk or tak? ikut la kekuatan abg faizal tahir waktu tu.. go-baby-go! keh3.. loya abg faizal tahr dengar.. tak rock langsung!

ok.. itu sahaja review aku..

aku nak buat slide dah..

oh.. nak dengar tak lagu yang buat aku leka tu? keh3..



p/s: aku rse lagu ni pon patut masuk semi final muzik2.. dulik ar kalo tak dapat masuk pon kan.. hahaha..

lagu justin bieber???

ok.. urm.. dulu aku pernah sebarkan emel tentang lady gaga dan lagu alejandro yang menyebarkan tentang iluminati.. itu memang terang benderang la anti-christ nyer kan dengan salib terbalik bagai..

urm.. dan kemudian makin menjadi2 pulak tentang benda2 yang disebarkan berkaitan tentang iluminati ni..

dan kita pernah digemparkan tentang iklan raya tv3 yang dikatakan turut mempunyai unsur2 iluminati..

kali ni pulak, dari minggu lepas aku ternampak pula sebaran video tentang justin bieber yang dikatakan pemimpin muda iluminati.. baru hari ni aku berminat untuk tahu apa unsur iluminati yang ada dalam lagu justin bieber..

hmm..

aku bukan nak kata apa lah.. yang pasal iklan raya dan justin bieber ni, tuduhan tentang iklan dan lagu tersebut nampak tak kukuh.. or is it me is the only one yang rasa macam ni?

iklan raya tu, aku tau la ramai yang tak setuju sebab dia gabungkan dengan agama buddha dan christian tapi tak lah sampai terfikir iklan tu berunsur iluminati..

lagu justin bieber pulak.. macamana diorang boleh terfikir sampai ke tahap macam tu.. siap leh backward2 lagi lagu tu dan kemudian menulis dalam video tu tentang apa yang tersampai bila kita dengar lagu tu terbalik..

come on.. dalam Islam, kita di haramkan untuk memfitnah sesuatu yang tidak pasti.. itu je aku leh cakap..

orang yang sebarkan video tu, adakah anda pasti justin bieber adalah iluminati? adakah anda pasti iklan raya tu juga menyampaikan unsur2 iluminati? urm.. korang pernah tengok video kucing bergaduh dan kemudian seolah2 kucing itu bercakap? ha.. tu la bayangan aku terhadap tuduhan lagu justin bieber tu..

pada aku, teori konspirasi dan segala macam teori lain, kita perlu ambil tahu.. ia adalah ilmu.. tapi untuk freak out, jangan la melampau2 sampai kita terjatuh hukum memfitnah.. dosa memfitnah itu lebih teruk dari membunuh tau..

anda pernah tau tak pasal orang US freak out pasal pembinaan Crescent of Embrace Memroial yang dibina bagi memperingati aircraft crash Flight 93? aku rasa better korang google pasal tu dan korang akan tahu betapa freak out nyer mereka dengan mengatakan bahawa itu adalah simbol Islam.. dan mereka protest untuk memorial tersebut..

kita sekarang saling beburuk sangka.. anda sedar tak? kita ni sama level ke dengan mereka? pasti jawapan kita, kita tak mahu berfikiran macam mereka.. jadi, think wisely.. dont act like uncivilized human.. kita ada agama yang suruh kita berfikir dengan bijak..

p/s: post ni, mungkin ada yang tidak setuju dengan aku.. wallahualam.. ini buah fikiran aku..

Sunday, November 7, 2010

sayang dan cinta

apa beza sayang dan cinta?

kalau mat salih, mereka takda term yang membezakan sayang dan kasih.. hanya ada 'LOVE'

tapi orang kita sangat menitikberatkan perbezaan sayang dan cinta..

pernah aku tengok subtitle kat tv bila ada satu soap drama tu bertanyakan soalan yang sama..

pelakon bertanya, "apa beza sayang dan cinta?"

dan subtitle di bawah menulis, "what is the difference between care and love?"

semudah itu.. pada mat salih, sayang itu dilihat sebagai care (ambil berat) dan cinta itu love..

tapi orang kita sendiri tidak dapat tangkap apa beza antara sayang dan cinta..

pernah aku terbaca artikel tentang beza antara sayang dan cinta..

sayang dan cinta mempunyai perasaan yang sama.. yang membezakan adalah cinta ada rasa ingin memiliki dan cemburu..

huhu..

apa yang aku nampak selama ini ialah, sayang lebih sesuai untuk keluarga dan kawan2.. cinta pula sesuai untuk kekasih hati..

sayang, bila tiada, ada rasa rindu tapi perasaan ingin mencari dan bertanya khabar, tidak sekuat perasaan cinta..

dan sayang itu lebih kekal berbanding cinta..

cinta yang hakiki hanya milik Tuhan sahaja..

cinta manusia rapuh.. terhakis oleh waktu..

moga kita bertemu dengan seseorang yang boleh mengingatkan kita dengan cinta itu..

Thursday, November 4, 2010

i'm-a-no-researcher

i'm not suitable to be a researcher..

ouh...

sobs sobs..

sebab?

1. saya suka balik rumah

2. saya suka balik rumah

3. saya suka balik rumah

kekekeke..

dan..

saya suka main2..

saya blur..

saya tak suka bersaing..

dan ilmu tidak cukup di dada..

teruk kan? hukhuk..

Tuesday, November 2, 2010

top 10 qualities guys should have?

Semalam kan aku ada bagi korang link kan.. what attract man to woman? pastu google aku melarat2 ke tajuk lain pulak.. ada satu tu, dia soh list kan top 10 qualities man should have.. kekeke.. meh aku list kan aku nyer top 10 qualities untuk panduan lelaki2 sekalian.. well.. at least you can use this as guide.. hahaha..

1. sense of humor..
sense of humor means you are able to make woman laugh at your joke.. what a life without jokes? it can be very boring.. doesnt matter if its the story you tell or anything! as long as we laugh at it.. hehe.. oh.. and no dirty jokes.. its a no-no.. huhu..

2. family man
you love kids.. you are close to your family member and friends.. it shows you got a nice qualities to be with for the rest of our life.. guy with baby is sexy.. ahahaha..

3. smart / intelligent / have goal in life
ooh.. believe me guys.. guys with knowledge is really attractive.. keh3.. coz we know, guy with knowledge will have a bright future ahead..

4. can be rely on / helpful / kind
haha.. my mom really love this point.. so sapa agak2 nak jadi menantu dia, kena la ada ciri2 ni.. keh3..

5. honest
who need guy who lie?

6. can communicate
this is important.. but usually guy dont speak.. and we tend to have communication break down..
no comment on this.. its your job to be better speaker to us.. do your homework.. i got a friend who really good with speaking with girls.. tu adalah hasil dari homework yang dia buat setelah beberapa tahun.. hahaha..

7. have hobbies / activities
so we know you are not a slacker.. keh3..

8. have religion
this is important in building up a family.. a woman need guidance from a husband..

9. positive
positive in way of thinking and in life.. well.. untuk girl yang serabut, we really need someone like this.. huhu..

10. a hero?
hahahaha.. i juz made this up.. afterall, this is my blog kan.. hmm.. man nowadays really lack of heroic quality.. you know what i mean? hero doesnt hurt her love ones.. he protected her.. but guys nowadays alwiz turn out to be the villain.. haa! kan2?

good luck guys..

sulking..

mek: mek nak makan macam2 arini.. hehe.. XD
aku: orang pon.. :P
mek: cakap nak diet?
aku: ala.. takyah diet la.. tak diet pon ada orang terpikat.. kekekeke.. (walhal takde pon.. haha..)
mek: betul2..

hahaha.. betul apa aku cakap.. kan? sapa setuju ngan aku? haha.. seriusly sekarang sangat banyak kerja ok.. nak diet pon takde mood.. asik makan je.. malam-malam pon terasa nak ngunyah je.. hmm..

slide untuk kolokium minggu depan, skit pon aku tak sentuh lagi.. khamis ni nak kena tunjuk dekat dr. dah pon.. haih.. hopefully sem ni berlalu dengan cepat.. tak sanggup.. wuwuwu..

hmm.. this thursday or maybe friday, aku nak balik melaka.. tak kira.. aku nak buat muffin ngan my baby sis.. haha.. baby la sangat.. dah besar dah pon.. together with my kazen's daughters.. and hopefully my bro bring back his family this weekend.. nak dukung khairina!! rindu sangat dah..

urm.. korang rasa aku macam budak2 tak? kadang2 aku rasa aku ngada.. kuat merajuk gak.. haha.. tapi ngan member, aku tak majuk sangat kot.. ngan family, ya.. hehe..


aritu my mom saja usik aku.. adik aku yg sampaikan.. kebetulan dia tengah ym ngan aku.. and i turn out to be sulking.. haahhaha.. ngada tol..

mom: duit takda, nak balik gak ke? (sebab dia tahu gaji aku tak masuk)
aku: yela.. xpe..

....

terus aku senyap.. reply pendek2 je kat adik aku.. takde mood..

...

then my mom call me yesterday..

mom: sibuk ke?
aku: ha.. bz ckit.. (memang bz.. tapi takde la sampai nak ignore my mom kan)
mom: oh..
aku: ... (aceceh.. walhal saja nak tengok mak aku cakap apa lagi bila aku takdak respon)
mom: akak balik tak raya ni?
(senyap lagi.. tapi pastu aku pikir jawapan yang boleh usik mak aku balik.. kekeke)
aku: oh.. raya yang mak sambut ek? hahahaha (raya deepavali la)
mom: haha.. pandai la ko..
pastu baru ok.. hahaha.. aku memang macam ni.. jap je majuk.. tapi kuat majuk.. haha..

whateva it is.. aku memang sayang sangat dengan my mom and dad.. who doesnt kan?? i've got the most sporting mom in the world.. cuma bila bab2 cinta ni dia takmo aku terluka sangat la.. selalu perli2 aku sebab past love aku.. citt..

i'm searching la ni ma... huhu..

Monday, November 1, 2010

what attract a man to a woman..

ekceli petang tadi aku sangat la t'occupied dengan pencarian references untuk subjek2 supervisor aku kan.. tapi aku ni, biasalah.. ada je benda tetiba come across in my mind.. haha.. and tetiba je aku taip kat google pasal man and woman ni.. tadaa~

What attract man to woman..

hahaha.. memang takde kije kan aku.. ok.. bacaan ni a bit tak sesuai la ngan budaya kita.. tapi apa yang dia cakap tu, aku rasa ada betul jugak.. and the most important thing i saw is that

"if a man is looking for a long-term relationship, the criteria changes. Now he's looking for a beautiful girl, warm and friendly. She should be sexy but not overtly so - after all you wouldn't want a Mallika Sherawat as long-term girlfriend"

ahaa! take note for that ok.. and here another one..

"She should be 'different' from others - warm, attractive and a good conversationalist. Research shows personality, good looks, brain and humour is a man's wish list in order of priority for a partner"

hehe.. i like this article.. coz if i am a man, i go for this type of girl too.. haha..

malangnya, i'm not a conversationalist.. i dont go talking with people who i juz met about 1 hour ago.. tapi tengok orang gak.. if perlu and aku rasa orang tu baik, aku ok je.. hehe.. XD

ok.. tu je nak kongsi ngan korang.. haha.. takde kije aku..

What a day

start dari minggu lepas, tetiba je aku terasa sangat banyak kije..

assignments budak2 ni ada dua aku kena tanda..

then aku di suruh cari reference untuk 5 subjek under penyeliaan supervisor aku..

then fail-fail pengajaran banyak yang aku kena update.. kalo ikutkan formality, aku ada 1 fail je kena jaga.. hukhuk.. ni sampai 4-5..

pastu proposal budak2 undergrad yang dihantar, aku yang perlu distribute pada supervisor mereka untuk pemarkahan..

isk3.. merungut2.. hukhuk.. tabaik kan..

budak iran kat opis aku ni, hilang kad matrik pon tanya pada aku.. macam lah aku kije kat GSO.. citt..

tu lom lagi diorang mintak2 macam2.. aku yang kena layankan.. huaaaa~~ baik cepat2 aku berambus dari lab ni..

aku lapo la.. mana cukup makan roti wholemeal.. macamana orang leh diet makan roti ni je ek.. kesat je tekak aku nak terima.. huhu..

balik ni nak minum susu.. ^^

50-50 chance

you are born to be a leader.. i'm not..
you are born to be creative.. i'm not..
you are born to be famous.. i'm not..

and you are born to be my ex.. kekeke.. that is the fact..

urm.. i see your work everywhere right now.. i want to send you a message but i really dont know what to say.. congratulating you for being famous? or congratulating you coz people start to appreciate your creativity? hmm..

so, i wrote this up in the blog.. its a 50-50 chance.. you read/not read it..

p/s: pray for your success.. :)

Sunday, October 31, 2010

Life As We Know It


Sabtu aritu aku gi tengok wayang.. tajuk cite, life as we know it.. ok la cite dia.. romantic comedy..

josh duhamel tu dah la sedia hot.. hakhak.. aku kenal dia bila aku tengok cita transformers.. when in rome pon dia berlakon gak.. hotness2.. haha..

life as we know it ni cita dia pasal besfren pada holly and messer ni meninggal dunia dan dalam wasiat diorang, diorang mintak besfren masing2 untuk jaga baby diorang, sophie..

holly and messer ni dah sedia membenci antara satu sama lain sebab diorang rasa diorang sangat tak compatible bila besfren diorang ni soh diorang try untuk date.. haha

holly tak suka messer masa 1st date diorang, messer dah wat perangai.. lambat dekat sejam.. pastu baju lak stok2 mat motor sedangkan holly pakai dress waktu tu.. tapi bukan stok mat rempit k.. he's handsome with jacket.. hakhak..

aku sangat shidey time holly gi stesen polis bila kawan dia eksiden.. bila messer dah datang, dia peluk messer.. wuwuwu.. sedihnya bila hilang besfren.. T_T

time diorang jaga baby pon best.. nak2 lagi time nak bersihkan berak budak tu.. kekeke.. lawak ar.. masa baby tu make 1st step pon best.. ouh.. bestnyer parenting.. tapi tengok pon sangat meletihkan kan.. huhu..

then aku suka time holly soh messer try ngorat dia.. and without she notice, messer tengah try ngorat dia.. kekeke..

and aku suka time motor messer dijahanamkan oleh holly.. haha..

tapi aku rasa holly tak understanding bila dia marah messer buat muka toya.. dia tak tahu yang messer mess up kat tempat kije disebabkan sophie tu dok nangih2.. tapi aku suka bila holly mintak maaf bila messer balik ke umah.. huhu..

and again aku rasa holly tak bertimbang rasa bila dia melenting bila dapat tahu messer d promote kerja and terpaksa pindah ke phoenix untuk kerja tu..

tapi aku suka bila holly bergegas cari messer kat airport..

overall cita ni aku bg 3.45 bintang ar..

not so bad.. yang penting aku ada rasa teruja bila tengok.. takde la boring je.. hehe..

p/s: jangan tengok sammy's adventure.. tak best langsung.. tapi terasa macam nak tengok megamind.. hehe.. ada sapa2 nak ajak saya tak?? :P

Wednesday, October 27, 2010

think honey.. dont blame people


why do we have to concern about other people? when they dont even concern about us..

....

a friend of a friend of mine asked me this question.. its a dumbstruck question.. make me think hard how to answer..

in a logical way, the answer would be like this:
coz we need people in our life.. its a thing we have to do to maintain good relationship with people..

in a concern-spiritual/religious way, the answer would be like this:
even-though people not concern about us, we have to concern about people.. reward will be given to those who are nice to other people.. we learn this since we were like 3? hmm..

in a jokingly way, the answer would be like this:
who say? all malacca people are really good at concerning others.. like me.. ahahaha..

....

sometimes we do feel angry with people.. saying that they are not concern as we are.. but maybe we chose the wrong friend..

to me, a few good friend is WAY better than having thousands of friend..

i dont care about friend.. i care about my bestfriend.. to be concern and understanding is the most crucial thing you gotta have in a friendship.. its a give and take..

but let us take a look in a mature sight..

you cant expect everyone stay by your side all the time..

they got hard times too..

have you think about that?

dont you sounds selfish if you want everybody to concern about you?

to me it's simple..

if you want my concern, share with me or show to me and i'll give you..

if not, i wont bother.. not because that i'm not concern but because i respected your choice for not sharing with me..

if you still think that you lack of people concerning about you, then i think you are attention seeker.. ok.. that is your problem right now.. hahaha.. just switching on the button in your brain to think about it..

ok.. if its really true that ALL the people around you not concern about you, then i think you are the one who got problem..

think honey.. dont blame people..

:)

Korang tengok aku macamane?


perempuan suka tanya soalan macam ni..

"what do you think of me?"

"if i do this, what do you think?"

"kalo ko tengok fb aku, apa ko pikir?"

they really love want to know what people think about her/thing that she did..

and certain girls can ask the exact same question 2 - 3 times daily.. they will ask you EVERYDAY! hahaha..

please bear with them..

semalam aku membincangkan hal ni dengan sorang member lelaki aku.. dan dia cakap, itulah kesabaran yang perlu lelaki ada.. coz untuk sesapa yang kurang sabar dan cepat bosan, kompem akan rasa menyampah kot.. haha..

tapi tak semua girl macam ni.. ada je girl yang tak banyak cakap.. dalam 10 orang kawan baik perempuan aku, ada dua orang yang pe'el nyer begini.. see.. 8/10 still ok.. they asked but not as much as yg 2/10 tu.. hakhak..

girl usually dont feel satisfied with people answer.. in the end, she still have her own opinion but without solution.. solution doesnt important in our lives.. we juz step away from the problem. ye ke?? ye kot.. until there is another source that make us do things that can settle our problem.. huhu

p/s: i dont care what people think of me.. coz i have my own beautiful thought.. hahaha yes, i'm juz full of meself.. urm.. bukan apa.. penat lah kalo asik nak pikir what everybody think about us.. kalo kita buat salah pon, cukuplah kalo orang yang sayang kita je tau benda yang betul.. and if you really wanna know about me, juz ask me straight.. i'll answer you..

Tuesday, October 26, 2010

my coffee prince

From left: choi han sung, han yu juk, go eun chan, choi han kyul

from left: choi han kyul, hong ajusshi, eun chan, ha rim, sun ki, min yeop

balik rumah weekend aritu dok marathon coffee prince..

aa.. i miss this drama.. i remember how angry the hero has been when he knows the fact that the 'guy' he likes is actually a girl after all..

and yang paling aku suka pasal drama ni ialah couple2 dia.. haha.. sangat jujur antara satu sama lain.. mungkin sebab salah satu couple tu dah lama bercinta.. huhu.. korang kena tengok la baru tahu.. huhu..

bila ko suka seseorang, ia macam dah jadi habit untuk ambil tahu pasal dia..

bila seorang perempuan yang suka berubah hati jadi sangat susah hati bila lelaki yang suka kat dia pulak berubah hati sebab lelaki tu tak pernah berubah hati sebelum ni.. hmm.. (kalo aku pon aku riso)

bila han seung dapat tahu eun chan ada suka pada han kyul, yu juk dengan cool nyer bertanya, "nak aku tenangkan kau tak?"

bila han kyul senyum tiap2 kali jumpa eun chan.. sinaran mata menunjukkan dia memang betul2 sayang kat eun chan.. (pandai diorang berlakon kan.. ciss)

"hyungnim ---> oppp-ppaa?" kekekeke.. comel la..

ok.. dah.. takmo cita lagi.. makin aku ingat makin aku tersenyum sorang2 terkenangkan cita ni.. hehe..

ouh.. nak cakap ni je..

kalau dulu, masa aku sekolah, kompem aku akan suka pada sun ki yang buat waffle.. sangat encem ok.. ada toncet.. watak dia macam watak manga.. haha..

tapi sekarang ni, bila dah besar sikit, aku lebih suka han sung or han kyul la.. macam eun chan, aku akan tertarik ngan han sung dulu.. suara macho beb.. baik.. sangat menenangkan bila bersama.. boleh cerita everything.. haha..

tapi aku akan pilih han kyul sebab han sung dah ada awek.. huahahaha.. tapi, mungkin han kyul pon aku tak mo kot.. coz he is way better than me.. dia patut dapat someone yang layak untuk dia.. haha.. poyo je haku..

so in the end, aku akan pilih lelaki yang sederhana je.. yang family nyer baik dan dia pon baik..

rupa paras tak penting dah bila kita dewasa..

tapi aku tak tahu la kalo lelaki.. ada je kawan lelaki aku kata rupa itu penting.. salah satu benda wajib dalam pencarian bakal isteri dia.. tapi ada jugak yang kata rupa cantik itu bersifat sementara.. heh.. jadi, pilih yang cantik hati dan budi nya..

;)

Thursday, October 21, 2010

did i juz lost my trust to love?

i wish i can share every sadness with someone..

the ONLY someone..

tapi belum masanya..

and i've got no one i really can share everything..

bahu mereka bukan dicipta untuk berkongsi bebanan aku..

aku hormati itu..

dan cinta tidak menjamin hidup akan sentiasa bahagia..

not that i lost my trust to love..

cuma kadang2 jiwa ini bersangsi dengan perasaan indah itu..

kerana aku sedar, langit tidak selalu cerah..

cukuplah aku berhati-hati dengan melihat orang disekelilingku..

bahagia? hadir untuk seketika sahaja.. selebihnya, air mata yang selalu dititiskan.. cinta kah itu?

love suppose to be beautiful isn't it?

maybe they start to realize that they are from different planet after all..

tapi kenapa tiada persefahaman di hati?

adakah cinta tu penipuan semata-mata?

makin diuraikan makin kurang percaya aku pada cinta..

Wednesday, October 20, 2010

T_T

feel like crying.. feel like wanna go home n hug my mom n cry hard.. only she can calm me down.. she's natural..

ank mak?

i'm not a superwoman guys..

n i dont want to burden my fren with my prob/feeling..

to my fren, plz dont ask why am i acting like this.. plz dont bother to call me.. i know u'r concern but this is not ur prob to share with me..

n i think luv is suxx no matter how i look at it.. its juz make people around me suffer and it shudnt b that way.. and for that, i say bubye to luv.. (for this time being je la.. haha)

p/s: i feel like switching off my nfon.. my supervisor wont be around until 30th.. anything, please emel me..

p/s/s: emo nyer haku.. hahaha.. mesti ada orang salah faham ingat aku kena reject coz i say luv suxx.. well.. this is not about being rejected by sum1 guys.. tapi i juz feel down.. i'll b back if i'm ok.. read "man from mars, woman from venus" by john gray and u will understand that this is just about woman with her wave and well thingy.. hahaha..

chow..

salam

Tuesday, October 19, 2010

love the way you lie!

seriously i'm in love!

omGD! tak tipoo!! try dengar ni.. mesti korang pon terus jatuh chenta macam aku gak.. seyes sedap ok sore dia... jeloz haku.. dah la cun.. huhu..

Monday, October 18, 2010

ㅋㅋㅋㅋ

스마람 아구 부앙 트바앝... 하하하

추바 트가 아구 부앝 아파.. ㅋㅋㅋㅋ

아구 안타 라구 같 스스오랑.. 후후후..

부간 스바랑 라구..

라구 투 아구 양 nyanyi.. (탁드 애짜안 nya-nyi 푸락) ㅋㅋㅋㅋ

아이고~~

탁프.. 짠찌 하티 블붕아..

p/s: saja dengki korang.. tak leh baca.. ahahahaha..

Sunday, October 17, 2010

in a hospital

oh.. lupa pulak..

arini aku pegi General Hospital Melaka.. makcik sedara aku masuk ICU..

itu adalah pertama kali aku menjejakkan kaki di situ..

perasaan?

masa misi tu kasi masuk, aku dah start bau pelik2 dah..

lepas lalu je kaunter, ada beberapa bilik dalam tu.. sikit pon aku tak toleh sebab takut.. ada gak aku jeling-jeling sikit.. tapi untuk lihat keseluruhan, bergetar juga rasa dihati..

aku jadi pening tiba-tiba..

bila melangkah masuk tengok makcik piah, aku jadi sayu.. nampak dia terlantar je.. aduh.. bergenang jugak mata aku..

hmm.. ouh.. lupa pulak..

aku ada kazen di singapore.. masa dia datang melawat makcik piah, ada dia ceritakan yang dia terperanjat masa awal2 tengok keadaan hospital besar kat sini..

mana tak.. budak kecik berlari sana sini.. lepas tu di hallway, boleh pulak ada orang bantai jual makanan.. pastu orang dok bersantai berkelah, makan2 di dalam bangunan hospital..

kalo di singapore, their management are very strict.. manade budak2 berlari sana sini.. lantai pon diorang mop dengan sanitizer every now and then.. apatah lagi nak bagi orang jual2 kat hallway, lagi ar takda.. and lagi satu, the way they treat their patient.. bukan treat apa pon, just kekemasan tu kureng la.. contohnya, kalau kat singapore, patient dia yang tenat, yang masuk tiub2 kat mulut tu, tak nampak macam tenat pon coz plaster yang dia tampal tu kemas berbanding di sini, macam main tampal je.. tak kemas la.. (ni mereka yang cakap ye.. ngee..)

i think our government pon patut implement begitu.. oh lagi satu, no infant.. baby sangat vulnerable terhadap penyakit.. ni aku tengok, ramai sangat bawak anak kecik kat situ.. mungkin sebab takde orang nak jaga, dia angkut je kot? hmm.. kalo boleh elakkan, elakkan la..

bukanlah nak kata government kita tak bagus, tidak.. just kita boleh mencontohi benda yang baik kan.. ;)

salam..

membebel



from 1 to 10, they are all words to make you better..
but since you wont listen to me, its only nagging to you..

ok.. bila aku tengok sub kat video ni, serius sweet ok.. yela.. pompuan kan selalu membebel.. tapi seyes la.. pompuan bebel bukan sebab apa pon.. sebab dia care.. kalo dia tak care, takde maknanya dia nak bazir tenaga dia jadi tenaga bunyi.. huhu.. betul tak wahai wanita di luar?


Friday, October 15, 2010

a ring on my hand

mungkin shoutout saya pagi tadi menggemparkan sesetengah pihak.. huahaha.. aduh.. salah paham pulak kawan-kawan aku..

shoutout aku?

".. a ring on my hand.." - not even a finger la.. tp people are speculating and congratulating.. haha..

aku bagitau mak aku about my shoutout and how people react.. she laugh!

and she told me to say,

"tengkiu ^^" - apakah??? sengal mak aku ni.. haha..

tapi seriusly, langsung tidak terlintas untuk membuat semua orang salah faham..

well.. its juz about a ring.. THE ring actually.. ring that i love so much..

my mom's ring..

a few years ago, i lost the ring.. and then after about 1 year, my sister found it somewhere in my room.. myb it slips thru my finger when i was sleeping coz its a lil big.. i feel really happy about it..

back then, i was famous for losing ring in my house.. i lost my grandma's ring when i go to sagil when i was small.. hmm.. since then, my mom never give me any ring.. and that ring is the second ring i got.. i just want to treasure it.. huhu..

and then, just a few weeks ago, i lost it again.. i notice my bare hand when i was at the office.. and i panic! but my mom juz say that, "if ada rezeki, ada lah"

the next thing i know is, i found it at my toto, the place i was sleeping everyday.. haha.. then i wear it togather with the necklace coz i dont wanna lose it again.. but today, i just feel that i want to wear it on my finger again.. it belongs there.. not with the necklace.. hmm..

..a ring on my hand..

the end

Tuesday, October 12, 2010

takziah

semalam aku buat shoutout yang aku tak suka budak2 kat fb post2 vid pasal eksiden on 10.10.10 kat km 223 melaka.. pada aku, vid2 ngeri macam tu sangat lah tak patut disiarkan.. walaupon alasan korang kononnya nak orang amik iktibar.. aku rasa sume orang pon dah tau the FACT yang driver tu RETARDED or whateva la kan yang korang cakap.. tapi.. benda2 macam ni, kesedaran masing2 ar.. orang2 yang speeding tu, korang ingat, tengok vid2 macam tu, leh insaf ke? takde maknanya.. len ar kalo korang gi ketok kepala sekor2 time depa drive laju2 tu.. ha.. tang tu baru depa sedaq..

aku geram je semalam bila one of my kosmet komen shoutout aku tu.. aku dah agak dah dia akan komen.. and aku jawab sebaik yang boleh untuk dia berfikir.. harap2 dia terima la.. takde plak nak argue2 ngan aku.. huhu..

semalam masa aku lalu kat kawasan tu, seriau aja.. and aku nak je update status fb aku.. tapi, 1 of my schoolmate, boyfren dia involve dalam eksiden tu.. and looking her updating her fb regarding her bf, kerisauan dia, so pity la.. tak sampai hati nak cerita apa-apa pasal tempat kemalangan.. tu la.. kemalangan tak berbau.. harap dia tabah..

untuk mangsa2 dan keluarga kemalangan ngeri tersebut.. takziah diucapkan.. bagi yang trauma dan cedera, aku doakan korang sembuh fizikal dan kuat semangat lepas ni.. amin!

Thursday, October 7, 2010

~falling~



falling in love is not an option.. but if i fall, let it be the best option i have.. amin~ (khairiyah, 2010)

Wednesday, October 6, 2010

nebes

aduh.. arini aku tergelabah.. sometimes aku sendiri pon tak paham dengan diri aku sendiri.. bila nasihat orang, bukan main pandai lagi.. bila tang kena batang idung sendiri, tak pandai lak nak control.. huhu..

jadi orang yang banyak dengar bebelan aku ialah kawan baik aku kat jepun.. ni la gara-gara selalu YM dia time2 kije.. masing2 dok cite problem masing2.. yang bestnye sebab problem kitorg pasal benda yang berbeza.. so.. give and take tu stabil la.. susah gak kongsi kalo dua2 alami problem yang sama.. nanti nasihat masing2 takleh nak pakai.. haha..

apa problem aku? biar lah jenny je yang tau.. yang pasti dia seorang yang sangat optimistic.. and apa aku boleh cakap, dia sangat supportive.. tak kesah macamana teruk pon kelihatan problem aku tu on that particular matter.. dia still kata ok.. and shud move on.. carry on.. and segala macam on.. haha.. oh! i think i really need to grow up and be patient and dont be so nervous.. haha..

tq jenny..

btw, agak2 spe tau apa aku tulis ni?

수가 막안 나시 ㅋㅋㅋㅋ

kekekeke.. teka ek.. huahaha.. nurul amira ahmad zakhi.. saya tau anda tau.. haha..

Misi mencari chenta 365 hari?

urm.. i think facebook is much better place to know someone.. well.. at least we can judge something about him/her.. the way he/she communicate with others.. types of friends he/she has.. haha.. macam biasa stalk orang je kan aku ni.. huahaha..

takdelah.. i like to see how people react.. it shows his/her knowledge.. and honestly, i added a few other unknown friend just because of their comments thru vids etc.. like my shoutout last nyte.. "i like guys with knowledge" seriously, i think people with knowledge are attractive.. hehe..

tapi kalo dia dah bobe banyok2.. aku pong x larat nak dengor.. lari je kang.. haha.. well.. people with knowledge ni sesuai untuk jadi teman bertukar2 pendapat.. tapi when it comes about feeling, susah gak.. ada banyak benda lain yang perlu dipertimbangkan.. tapi kalo dia knowledgeable on feeling gak, dah cantek ar tu.. aku ajak bertunang terus kang.. huahaha..

buat masa ni tak jumpa lagi.. kalo aku ada masa, aku cari la.. tapi sekarang dok bizi ngn abstract la kolokium la.. tergendala la jap misi mencari chenta ni.. eh.. tetiba.. kalo wat post ni best gak kan.. haha.. "MISI MENCARI CHENTA 365 HARI" cewah.. entah ketemu entah tak kan.. takkan la aku nak bercerita kat sini.. isk3.. kalo ada yang molek2 leh gak.. hoho..

oh btw, ingat tak yang aku dok berdebar2 la kejadah tu kan.. dah takde pe rasa dah ler.. lagipun 1 of my fren said kemungkinan besar, dia dah berkahwin.. so, bubye la.. haha.. urm.. kalo aku nak tulis post misi tu, urm, kemungkinan besar aku akan tulis yang elok2 aja la.. kalo tetiba misi tak berjaya, and aku teruskan dengan misi yang baru, paham2 la ye.. ada la tu yang tak kena di hati.. ngahaha.. ok.. aku ngaku aku cerewet.. lolx :P

eh.. tapi kompem ke nak tulis? biar aku pikir2kan.. kang ada je mulut2 orang yang cakap aku gatal.. ha.. macamana tu?? mulut orang ni bukan leh tutup macam mulut tempayan tu.. kan2..

tapi pada aku, kita memang kena sentiasa mencari la.. means.. open our heart to someone.. tapi kalo dah ketemu tu, dok dendiam dah ler..

oh lagi satu aku nak komen tentang orang2 yang bercinta.. tolong la jangan ingat pasangan kita tu acuannya sama seperti diri kita.. apa yang kita jadi sekarang adalah hasil didikan mak ayah dan orang sekeliling kita.. pasangan kita tu mungkin berbeza.. mungkin sangat berbeza.. jadi, kita kena la ambil kira tentang family background dia jugak.. kita tak boleh nak harapkan dia jadi seperti apa yang kita nak..

aku pernah bercinta.. aku tau perasaan tu.. tapi tolonglah bertolak ansur dan berbincang.. kesian pada member baik aku..

aku paling tak suka orang lelaki yang tak open up apa yang dia rasa.. kalo tak puas hati, say it to my face la omputih cakap.. tapi bukanlah dalam keadaan marah2.. tapi dalam keadaan waras dan dua2 try cari penyelesaian.. kalo agak2 sebab2 remeh je korang bergaduh, ada 1 je ayat yang senang, "kita bukak buku baru".. end of story.. kalo la aku jumpa someone yang berpikiran macam aku, alhamdulillah.. i'll be really grateful..

Monday, October 4, 2010

one fine spring day

A warm wind is blowing like it was that night
The flowers you lovingly planted have bloomed
Before I know it spring has come again
I still want to deeply sleep like it’s winter

You are so very far, so very far
To be honest I miss you every day
Even the very small, very small trivial things
make me think of you every day

Your comforting scent fills the room
in the flowers scattered around
Because I’m afraid one day I won’t be able to feel it
I want to take hold of even the air that you were in

You are so very far, so very far
To be honest I miss you every day
Even the very small, very small trivial things
make me think of you every day

A day becomes months
It seems that even in my heart too a new spring has come…

You are in such a far away, far away, far off place
I believe to you every day is spring
On a far off day, a very far off future, if you see me again
Tell me we were always together

Wednesday, September 29, 2010

a nite..

ekceli aku baru pas balik dari makan.. memang tak diet aku.. ngahaha.. mula2 kuar ngan supervisor degree aku.. Cik D.. nama penuh cik diana.. tapi aku memang suka panggil cik d.. comel je orangnya.. hehe..

gi kedai makan, terjumpa pulak ngan dr.hanafi.. last time dia jadi cikgu renang.. datang supervise jek time exam.. hoho.. tapi aku tak berani nak sebut nama dia coz aku takut salah.. huhu.. aku banyak kali tengok dia, seyes macam muka paklong aku.. takleh nak tengok lelame.. nanti aku nak tergelak.. ngahaha.. macam cakap ngan paklong aku jek..

bila bercakap dikalangan orang cerdik pandai, terasa diri ni kerdil nyer.. saya baru amik master.. huhu.. orang2 yang berada didepan saya, dua2 hebat2.. pastu borak bukan borak kosong macam kita2 yang biasa ni.. sume borak yang luar biasa.. huhu.. saya jadi sopan pulak malam ni.. hakhak.. saya meme sopan pong.. mung baru tau ker?

ni dah kat bilik.. sambung wat kije ye cik khai.. esok silap2 supervisor aku nak tengok abstract dah.. dah ar tak siap pe pon lagi ni.. isk3..mampos aku..

my love ^^



best lagu ni.. memberikan aku sumber inspirasi.. huahaha.. kalo korang nak tau, this is the best way to tackle a guy.. tapi takde ler tetiba jek nak menggoda2.. isk3.. kena la gak tengok, single ke, perangai ok ke.. kang silap2 dah jadik bapak orang.. tak ke naya..

single!

wuaaa~~ mungkin terlalu banyak post aku lately bcakap soal kawen.. hantaran la.. blablabla.. sampaikan 1 of my fren tanya, dah ada pakwe ke.. kekeke.. ciss.. gelak jahat.. huhu..

saya masih single ye.. dan available..

ngahaha.. siap wat statement kat sini.. takleh blah.. itu sahaja..

chow..

Tuesday, September 28, 2010

muhaSABAH diri

ok... i'm goin to Sabah this January!! Seriously out of my mind.. haha.. tak sampai 10 minit untuk mencapai kata putus.. warghhh~~ khai.. ko memang bagos bab2 macam ni kan.. aku doa2 i've got nothing important on that date.. ke ada kawan2 rapat aku yang bakal berkahwin or bertunang? hmm.. ke aku yang bakal bertunang? huahaha.. no2.. itu mustahil..

nasib baik g sabah je.. silap2 aku beli tiket ke perth.. bkn mahal sangat pon.. tapi bak kata kawan aku, kalo gi sana, kita duduk kat airport je.. then, kita pulang la.. huahaha..

hmm.. aku nak munaSABAH diri sebenarnya ni.. ada banyak benda dalam hidup aku yang aku nak perbetulkan.. untuk menjadi seorang manusia yang berguna di kemudian hari..

bukan untuk sesiapa tapi aku pikir, benda ni untuk kebaikan aku juga..

dari segi hubungan aku dengan Tuhan, kadang2 aku masih leka.. masih tidak konsisten.. dan aku sentiasa membuat dosa.. aku slalu doa agar jodoh aku dipercepatkan untuk aku kurang membuat dosa dan perbaiki hubungan aku dengan DIA..

dari segi skill, aku nak mantapkan lagi skill memasak and nak belajar menjahit kalo boleh..

dari segi kesihatan, aku rasa aku perlu diet kembali ar.. aku dah gemok dah ni.. isk3.. naik 5kilo dah! gila2..

dari segi hubungan antara manusia, aku nak kurangkan umpatan dan kejian.. aku nak kurangkan kawan dengan orang2 yang aku tak suka supaya tidak terjadi umpatan dan kejian itu.. aku taknak langsung kawan dengan lelaki yang aku rasa ada potensi untuk menggedik dengan aku.. aku tak suka dan aku tak mahu menambah dosa.. ngahaha.. agak direct di situ.. :P

dari segi kewangan, aku taknak kedekut sangat la.. aku nak perbanyakkan sedekah.. tapi kan, hidup di dunia sekarang ni membuatkan aku rasa malas untuk bersedekah kadang2.. bukan apa.. ye2 jek duit aku tu disalurkan untuk tujuan yang betul.. tapi apa2 la.. pada aku, yang penting niat.. orang yang uruskan duit aku tu yang perlu amanah.. kan2?? hehe.. owh.. dan aku nak rajin2 bagi kat anak buah aku.. mudah2an, kita tolong anak orang, orang pon akan tolong anak kita.. mungkin bukan dari orang tu, tapi dari orang lain, dengan izin Allah swt..

dari segi kerjaya, oouhh.. aku masih mengeluh.. doa2 aku mendapat kerja yang gajinya atas 2k.. aku nak simpan duit untuk kawen ok.. haha..

dari segi hubungan ibu bapa, aku rasa, aku perlu rajin ar.. masalah aku sekarang ialah aku malas.. kadang2 takat masak jek.. kemas umah aku tak suka.. haha.. mintak maap mak.. urm.. aku akan rajin2 kan diri aku..

ok.. itu je kot yang aku rasa aku perlu perbaiki wat masa ni.. and korang doakan la aku eh.. hehe..

satisfied.. but not fully..



ok.. watch our datuk lee chong wei beats lin dan in Japan Open 2010.. i feel satisfied.. terbalas kekalahan masa Thomas Cup.. huhu..

but somehow i wish our datuk will take off his shirt when he won.. juz like what lin dan did in Thomas Cup.. geram betul time tu.. berlagak betul lin dan..

tapi its ok.. janji dia kalah kali ni.. haha..

p/s: suddenly i wish i got supersport at that time.. but i only got Arena.. huahaha.. who gonna buy supersport.. nanti ayah conquer TV.. takleh2.. cukuplah dia conquer time WWE dia tu.. huhu..

Monday, September 27, 2010

potpet2 raya n mknn..

sapa agak-agak nak dengar aku bebel, sila ar baca.. sebab post ni takdak gambo.. malas OK.. ngeee... :P

waaaa.... teramat lama rasanya tak melawat dan menulis blog.. bulan 9 memang bulan yang sibuk.. huhu.. nak2 lagi kte bru je lepas raya.. mana sempat mahu tulis blog.. reply mesej n angkat call pon tak sempat.. wahh.. ni macam betul2 bizi ni.. hehe..

masa raya aritu, aku wat rendang tok.. 80% aku wat ar.. seyes.. x tipuu.. hehe.. cuma garam jek mak aku yang tambah.. n kerisik 2, guna yang dibeli jek.. jadik ar rendang tok aku.. dia takde plak berubah jadi rendang nek.. hahaha.. wa x tipoo lu.. bape banyak kali nak cakap? isk3..

then.. kari pon 80% ar aku wat.. alhamdulillah.. aku rasa sangat lega dapat tolong mak aku.. lagipon, best memasak ni.. nak2 kalo ada geng.. hehe.. mak aku la tu.. sama2 beriya.. :P

then.. masa cuti hari malaysia 2, aku adik-beradik ngn akk ipar aku pergi ke simpang pelangai, bentong, pahang.. before that, aku sempat masakkan sambal ikan bilis petai.. sedap wa cakap sama lu.. tak caya lagi?? ok.. xnak caya dah.. sedang berusaha menjadi isteri mithali ok.. klo tak, takkan la aku blajo masak, jahit langsir bagai.. isk3..

urm.. semalam lak aku ngan mak aku wat kueh som-som.. untuk sapa2 yang agak2 dah macam orang tua and takdak gigi, memang sesuai makan kueh ni.. lembut wa cakap sama lu.. huahaha..

aku ingat nak blajo wat kueh telinga keling.. kalo orang melaka panggil telinga batak.. ada orang yang sopan santun pggil kueh deram.. apa2 la.. janji tu la kueh nyer kan.. huhu.. tapi kat intenet tak banyak lak resipi nyer.. mak aku lak dok tak caya ngan resipi kat tenet.. jadi, aku bergantung harap kat orang la sekarang ni.. sapa2 yang agak2 ada resipi kueh telinga batak 2, sila la bagi kat aku.. onegaishimasu!

btw, spe2 ada gi fanmeeting JYJ? bapak mahal tiket dia membuatkan aku kedekut untuk keluar kan duit sekaligus tidak meneman adik aku (dia anak lord2, 3 4 ratus tu takdak hal).. ciss.. nasib la dia.. aku nak simpan duit.. nak beli sugar glider.. hahahaha..


p/s: leh tak nak mintak salah satu hantaran kawen aku, sepasang sugar glider.. huahaha.. owh.. kalo nak tau.. adik saya di unimas tu ingatkan sugar glider tu adalah handbag or baju yang branded! huahahaha.. ia adalah sejenis marsupial wahai adikku.. ngahaha.. tak pasal2 dia panggil bendalah tu baju kelawau.. hahaha..

Friday, September 3, 2010

hari kemerdekaan-raya-hari malaysia

uish.. saya tak sabaq nak raya dah ni.. lepas raya, berdebar2 dengan jeng3.. hahaha.. kolokium!! benci haku..

raya tahun ni saya pkai jubah.. with turquoise colored flower on it.. ok.. i hate blue.. but i like turquoise.. hikhik.. gedik lak saya..

sebab saya beli jubah? sebab saya tak tahu nak pilih baju kurung pesen apa..

jubah is much better.. simple.. the one i'm gonna wear is not heavy with beaded thingy.. huhu..

ada banyak benda dalam pemikiran aku yang aku nak luahkan kat sini..

tapi.. ada je benda yang tak kena setiap kali aku taip.. huhu.. jadi, aku MALAS..

oh btw.. selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan..

where's my national day spirit? he doesnt even care about me this year.. dunno why.. maybe he kinda fed up with all the racism things on facebook.. yeah.. hate it.. so.. tak terasa pon mahu wish sape2 dikala itu coz i think non of us is truly free coz racism still polluted malaysian air..

so.. its a no national day to me.. but i think, malaysia day will be much more celebrated.. huhu.. hopefully there's no jerks who share videos about racism again.. whateva jerks!! i hate you!!

ok.. itu sahaja.. serious shit aku tak sabo nak balik nih.. wuaaaa~~~

Thursday, September 2, 2010

vampire diaries

i've read vampire diaries two days ago.. the 1st 30 pages are awesome! i can feel every single thing the author try to convey.. the description is better than the 1st book of twilight saga: twilight.. haha.. seriously! like i said in my previous post about twilight book, the plot is lame and boring.. unlike twilight, i feel excited about vampire diaries..

i feel like i'm in high school again!! hehe.. (sedangkan diri telah tua.. hahaha)

hot guys.. hot girls.. yeah.. i like that sort of thing.. i grew up reading sweet valley guys! what do you expect!

and the best thing is, elena, the heroin herself admitted that she's hot.. and surely everybody got their eyes on her.. she's got attitude.. and i like that.. unlike bella who seem dumb with people reactions.. bella character is like someone who fall from the sky and landed in a high skool that only have uglies.. haha.. :P

and the other best thing is, elena got girls best friend who always be there besides her.. its really like normal girl.. unlike bella who only have those boys chasing her around.. BORING..

the other things is.. there is stefan and damon.. well.. frankly, if we watch both stories on tv, jacob is wayyyy to hot than them.. but, its ok.. i like them both for not being too white like edward.. ngee.. :P

ok.. that's all..


p/s: i only condemn twilight.. my sister says that other book is ok.. i dont know.. havent read them.. huhu..


Wednesday, August 25, 2010

surat chenta

hmm..

surat chenta dh pupus ke?

disebabkan chenta tu semakin dekat digapai, hanya sms sahaja yang dilayangkn acapkali..

oh.. ruginya kita..

kamu tak rasa rugi ke seperti yang aku rasa??

begitu pendek ucapan chenta di sms..

klo taip lebih2 kang kena bayo lebih 1 sen.. kan2?? kedekutnya! takleh blah klo dapat pakwe yg berkira macam tu! huhuhu..

technology can kill the romance.. cewah ayat tak hengat!

p/s: kawan aku cakap, kawan2 lelaki dia yang baik ada ramai.. tapi yang single, almost takdak! waaaa~~ dasat2..

Wednesday, August 18, 2010

anak melayu yang layu

lately ni, seyes cakap, aku sangat sensitif.. nampak bawah ni pon nak nangeh..


sian mak itik tu.. toleh2, anak dah takde.. pastu anak dia mesti dalam ketakutan.. mesti dok berbunyi2 but there's nothing she can do.. oh.. feel like crying when we become helpless.. mungkin itu yang mak itik rasa.. she juz can listen while her children been drifted more far away in the drain.. lalu terbayang la pulak aku baby2 yang dibuang di merata2 tempat dengan tidak berperikemanusiaan.. aduh.. dunia.. apa yang telah terjadi.. mak itik pon sayangkan anak walaupon takde ijab dan kabul di dunia mereka..

T_T

aku sangat sokong hukuman yang akan dijatuhkan bagi sesapa yang terlibat..

hmm.. ekceli tujuan aku menulis ni sebenarnya aku ternampak ada satu vid yang kawan chinese aku share kat wall facebook.. dia tulis kat situ,

"WTF"

anda sendiri tahu maksudnya..

dan kawannya post komen,

"What the use of covering up?"

apa yang aku cuba sampaikan ini bukan kaitan dengan racist bila saya menyebut chinese..

tapi ini berkenaan dengan maruah orang melayu itu sendiri..

malu sangat tengok video tu.. dipost oleh bangsa asing..

Allah swt.. apa nak jadi dengan anak bangsaku? budak2 lagi tu..

T_T

nak menceritakan video tu pon aku malu..

nak2 lagi dibulan puasa ini..

mana lah tak terjadi nya kes buang bayi..

aku jadi takut untuk mempunyai keluarga..

adakah anak2 aku pon akan jadi begitu?

tanpa pengetahuan aku.. mereka jadi begitu..

aku tak sanggup..

bertudung tapi amat mudah dinodai.. mana pergi rasa malu?

bangga kah kamu bila muka kamu tertayang sebegitu di alam maya??

hmm.. aku sangat jiwa kacau dengan bangsaku..

T_T

p/s: kawan2 ku.. or blog-walker.. tolong la.. didiklah anak kamu setegas mungkin.. dan binalah disiplin dalam diri mereka.. biarlah mereka menjadi orang yang berprinsip dan bermaruah..

ada kawan aku pernah cakap,

dari mereka baby sampailah ke umo 5 tahun, layan la mereka macam raja

dari mereka bersekolah rendah, pukul lah mereka kalo buat silap.. sama juga dalam Islam, kalo umo 7 tahun tak sembahyang, boleh rotan..

dari umo 15 dan ke atas, jadilah kawan baik mereka..

ini tidak.. tunggang terbalik aturan tersebut.. mana tak dunia pon tonggang terbalik..

rindu padanya

xleh blah ar lagu ni tetiba play kat player aku.. membuat jiwa aku kacau pulak.. huahaha..



semalam orang yang wat ati aku dup dap dup dap tu call.. ntah apa mimpi.. tapi diselitkan juga perkara formal dalam perbualan.. hehe..

pagi2 dah dapat mesej dari no yg tak diketahui.. frankly, ada sedikit berharap ia adalah that guy.. tapi it turn out to be orang lain yang ntah sapa2.. apa2 lah..

yang pasti, aku banyak kije..

chow..

p/s: seyes lagu tu membuatkan aku terus nak berblogging ni ha.. ciss..

Monday, August 16, 2010

craving for trifle!

OMG.. aku sedang melihat resipi trifle kat internet.. gila la khai! tengah puasa2 ni.. dok craving lak benda2 yang nampak sangat sedap nih.. huhu..

buat yang tak tahu trifle tu hape, gi la google.. hohoho

ok2.. takyah google.. ni aku dah google kan korang.. hehe..


makanan ni selalu di serve di negara omputih.. britain lebih spesifik.. ok.. seyes aku terasa nak wat bendalah ni kalo ada can.. hehe.. NAMPAK macam mudah.. nampak jek.. huahaha.. try buat.. aku nak tengok mudah ke tak..

dari pembacaan aku ar trifle ni consist of fruit, sponge cake, custard/jelly..

base dia kne la ltk sponge cake tu.. bukan spongebob ye.. hehe.. then pour with fruit juice until soak.. klo kat negara depa, depa letak alkohol.. untuk kita, kita letak jek fruit juice.. hehe..

then, letak ar buah2an.. pastu letak ar custard.. letak jam ke.. letak jelly ke.. then ulang layer2 tu sampai la reach the top of the bowl.. then nak letak whipped cream pon ok.. hias la ngan slices of fruits macam raspberry ke, strawberry ke.. even our tropical fruit pon ok.. hakhak..

ciss.. cakap pandai.. diri sendiri bila ntah nak wat.. hakhak..


Sunday, August 15, 2010

dugaan times square..

ouh.. hari ini aku gi times square ngan adik aku and kawan2nya..

hehe.. seperti biasa, biarlah aku berkongsi cerita pasal apa yang terjadi di komuter..

komuter ni, ko leh tengok macam2 jenis orang.. yang boleh wat ko gelak dan jugak membuatkan ko jelik..

masa aku tunggu train di hentian serdang, datanglah sorang perempuan kurus, berambut pendek, di yakini cina, meminta2 duit dari orang2 yang sedang menunggu tren..

aku tak tahu lah korang pernah jumpa ke tak minah ni, tapi ini 2nd time la aku jumpa dia..

aku kalo boleh takmo langsung didekati oleh dia..

sebab apa?

hmm.. pernah skali tu, aku baru je balik dari times square.. sedang menunggu tren di bandar tasik selatan untuk ke serdang.. aku sedang duduk sambil tangan dok syok2 type kat nfon, sorang minah ni berdiri betul2 depan aku sambil menghulur tangannya.. aku terus pegang erat nfon aku.. takut.. kemudian dia mula bersuara,

"bagilah saya duit.. saya nak beli selipar.." sambil tunjuk ke arah kakinya..

aku bercakap dengan nada yang biasa sambil geleng2 pale, "taknak2"

then minah ni, "HA?? TAK DENGARLAH!"

pergh! sukati je kan?? aku dah geleng2 tu takkan ler tak paham kan?? malu haku taw sebab suara dia yang tinggi tu.. hukhuk.. time 2 aku dah hangin dah.. dah ler aku penat.. (baru pas derma darah dan berpoya2 di TS).. dok kaco2 aku lak..

"Bagilah saya duit.. tengok mata saya macam ni.." dia masih lagi meminta.. sambil menunjukkan ke matanya pula..

aku menggeleng lagi.. "TAKNAK" aku pulak yang cakap kuat.. (tapi tak berapa kuat pon.. haha..) berani2 ayam jek tu.. cuak tau.. wuwu.. sesorang kan.. dah la dah malam.. tu la.. padan muka aku..

pastu die bebel apa ntah aku tak dengar dah.. yang pasti sume orang dok bercakap pasal minah tu sambil pandang2 aku gak.. kesian kot ngn aku.. huahaha..

***

then arini aku jumpa minah yang sama.. kali ni, nak pergi ke times square lak.. aku rasa aku memang takleh g times square ar.. ada je jodoh aku ngan minah tu.. isk2..

tapi alhamdulillah.. kali ni, dia tak kaco aku.. tapi kaco pompuan melayu yang bertudung labuh pula.. mungkin pada dia, golongan perempuan melayu yang nampak innocent ni senang digertak.. (aceceh.. read within lines k kengkawan.. INNOCENT.. i la tu.. huahaha.. ) yela.. cuba die mintak kat brader2 yang agak2 muka garang tu, berani ke???

yang tak leh blah, siap bagi salam sebelum mintak duit tu,

"Assalamualaikum!"

bila budak tu taknak kasi, dia cakap,

"MASYAALLAH!"

pergh.. sabo je aku.. macam aku kena aritu ar.. suka orang tu ar takmo kasi.. ko psiko2 lak cakap kuat macam tu..

then dia gi ke auntie yang dok depan aku.. dia mintak dari auntie tu lak.. auntie ni baik.. auntie ni tanya,

"Nei kaw cho ah?" aceceh.. sebagai rakyat malaysia yang berintegrasi ngan banyak kaum, aku paham ar apa dia cakap.. dia tanya.. "Ko kenapa?"

pastu minah ni bebel2 apa ntah aku tak paham.. kosakata aku terhadap bahasa cina tak sampai tahap tu lagi.. hahaha..

then auntie tu kuarkan duit singgit2.. kebetulan budak sebelah auntie tu turun kat stesen mid valley, minah tu pon dok ar sebelah auntie tu.. auntie tu dok borak2 ngan dia.. auntie tu pon tnye,

"nei amma lei? appa?" ---- mak ko? ayah?

"sey cho la.." ---- mati dah..

"nei achey lei?" ---- adik beradik perempuan?

"Ka chey ar? sey cho.." ---- kakak ke? mati dah..

"Key fan?" ---- kawen?

"mow wa.." ---- tak..

pastu dia dok bantai cakap hape ntah aku tak paham tapi ada perkataan "low-yan" aku bajet dia cakap "takmo kawen.. sebab aku tak macam pompuan... " haha.. sukati aku jek.. aku dok sengih sorang2.. aku suka macam tu kan.. haha.. plenty of things lingers in my head.. hahaha..

pastu dia ada sebut perkataan "taa" yang bermaksud, pukul.. hmm.. wonder what dia cakap.. mungkin dia komplen ada orang pukul dia.. hmm..

"hai pin ar?" ---- nak gi mane?

aku tak dengar lak auntie ni balas apa..

"siew sam ti la, auntie.." ---- hati2 auntie..

baik gak minah ni..

haih.. kehidupan2..

p/s: bila baca balik entry aku ni, macam aku lak jahat sebab tak bagi duit.. huhu.. tapi korang patut tengok cara dia approach orang.. tak tahu la macamana nak cakap.. tapi ko akan rasa macam ko sedang di ugut oleh seseorang yang macam gangster.. seyes cakap.. takut beb.. huhu..

Friday, August 13, 2010

hangin kus-kus


yaAllah.. ko sabo kan lah ati aku ngadap budak2 nih..

aku tak suka ar assist kelas undergrad untuk sem ni..

dari minggu lepas mereka2 dah start menaikkan darah haku.. huuu..

ok.. btw, aku bukan seorang yang ringan mulut.. mulut aku ni, ada emas.. jadi, aku marah ke tak ke, memang aku susah/TAK KUASA nak bercakap ngan orang yang takde kaitan ngan aku..

hmm..

gini citanya..

minggu lepas nyer klas, a bit tak teratur la.. sebabnya ialah, suma2 pc kat lab comp tu dah ditukar pada mic office 2007.. jadi, Dr. aku pon x bapa nak teror guna access 2007.. aku lagi ar.. taknah bukak pon yang access 2007.. almaklumlah.. dua2 old school.. huahaha..

aku and Dr. aku beriya belajar Access 2007 tu.. aku dok belakang skali.. aku leh nampak ar budak2 ni nyer skrin kan.. tapi, mostly, sume dok main2.. bukak facebook la.. saja aku tak sound.. sebab aku pon nak mahirkan guna 2007 tu.. kang diorang tanya2, tak dapat jawab.. takpe, aku bagi can korang bukak apa je korang nak bukak.. nanti next class, jangan harap ar..

sepatutnya, diorang pon sama2 lah belajar benda baru.. tapi ni tak.. yang dok kat blakang, betul2 depan aku, lagi macam harammm.. dok potong2 sayur lak di dunia maya.. pergh.. aku jeling, ckit pon tak ketaq.. takpe2.. aku takde masa nak tegor ko.. buang karen jek..

tapi minggu ni, jangan harap ar.. Dr. elok je laju explain kat depan, depa leh dok maen2 kat blakang.. memang nak kena tembak sekor2..

yang tak leh blah budak yang potong2 sayuq tu dok sebelah aku arini.. aku dok tengok skrin dia.. amboi2.. koleksi scarf lak yang dia tengok.. pastu, terkial2 nak bukak access.. memang SHITtake btul ar dak tuh.. bila aku tanya, ok ke tak.. (punya la baik aku leh tanya2 lagi.. aku ingat nak sound jek.. sabar2), dia leh wat dek jek!! kawan dia yang cakap ok.. ahh.. lantak kau la! aku pon berjalan2 menjalankan tugas aku sebagai penerima GRF..

budak2 kat depan ok.. yang kat blakang tu jek saja nak cari pasal ngan aku.. pasni depa wat lagi perangai, aku nak tanya nama sekoq2.. tengok ar markah assignment korang macamana..

seyes untuk kelas arini, aku hampir nak g depan and nak sembur sekor2.. walaupun agak ketaq, tapi macam nekad gak nak wat.. nak ugut2 gak pasal markah asignment.. tapi Dr masuk awal lak arini.. ciss.. terselamat korang..

Dr. dok explain kat depan, aku lak dok mencari sapa yang bukak facebook kat blakang.. ada ar 2 3 orang yang aku tegur.. sebab melampau sangat.. last week nyer class, kat skrin, kosong jek.. takkan class arini pon nak wat benda yang sama.. memang LEMAK ar korang.. yang lain2 pon ada gak bukak tapi stil leh dimaapkan..

budak2 ni bukan apa.. sumanye nak spoon feed.. apa korang ingat ini sekolah??

ini baru sistem maklumat.. lom lagi korang amik subjek statistical analysis and experimental design.. try ar wat SAS.. apa ar sangat bebanding access tu..

ruginya seseorang itu bila dia mengabaikan ilmu yang diajar didepan mata..

nak cari sendiri kompem ar malas kan, ni yang depan mata pon taknak ambik.. bodohnya kamu..

haih.. sabo2.. klas mggu depan aku nak tegur budak yang wat dek jek ngan aku tu.. doakan aku k..

p/s: saja letak gambo lelaki kacak.. aku tau ada orang yang suka.. huahaha.. :P

Wednesday, August 11, 2010

Kekasihku



aku suka lagu2 maher zain.. current fav artist.. suka tengok MV ni.. penuh dengan mesej.. terasa rindu yang amat dengan baginda Rasulullah SAW..

T_T

Monday, August 9, 2010

lebih dari kata2

hehe.. tiba-tiba teringin someone nyanyikan lagu ini untuk aku..



ada sapa2 yang nak nyanyikan untuk saya tak??

p/s: uish.. brapa banyak daa post aku untuk 8/9/10 ni.. pecah record ni.. ngahaha.. sila bersabar dengan saya.. saya tengah biol..

menjelma jadi mesin pewangi

ok.. kul 10 tadi aku dah diganggu oleh mamat iran yang sibuk bertanya itu dan ini tentang supervisor aku.. tanya itu dan ini tu ok lagi.. tapi bau nyer.. masyaAllah.. aku leh pengsan derr.. dah ler diri sebelah aku.. kalo dia dok jauh, aku ok la lagi.. takde ar bau pon..

dia kuar jek aku dah spray2 ambi pur aku..

then dalam kul 12 tadi, elok jek aku kuar, dia masuk lagi.. jumpa abang long.. ok.. lantak kau la.. janji aku dah takdak kat opis nak cium bau ko.. hakhak.. aku nak bau alam sekitar pulak..

dalam kul 1 lebih, aku pon berjalan la pulang ke opis ni.. kat luar aku dah intai dah, abang long sorang je ada.. tapi tetiba aku terbau bau mamat iran tadi... pergh.. kuat gila sampai ke luar leh bau..

bila aku bukak jek pintu, bukan mamat iran tadi yang ada.. tapi ada sorang minah iran ni yang aku dari dulu takleh blah ngan dia sebab berbau, dok tercongok bawah air cond.. patut ar bau sampai luar..

seyes aku rasa takleh bernapas.. adoiyaii.. macamana la diorang leh tahan bau badan diorang???

aku tak selesa di opis aku sendiri.. kenapa kau perlu ada?? dah dekat 1 sem aku tak jumpa kau.. pergh..

aku chat facebook ngan adik aku.. adik aku leh bantai tanya,

"budak iran tu watpe?? jual karpet ke??"

huahahaha.. adeh2.. adikku.. mereka bukan macam bai jual karpet tu.. yang jual karpet tu tak pernah pon bau kambing macam ni.. adoiyaii..

ok2.. mungkin aku patut jawab kat adik aku,

"bukan jual karpet tapi jual kambing.."

sila lah pergi mandi.. Malaysia ni lom sampai tahap padang pasir lagi.. kalo agak2 tak mampu, petang2, gi je berjemur kat tengah padang tu.. mana tau, tup2 ujan turun.. free je mandi air dari langit.. takyoh bayor derr..

p/s: aku dah jadi macam mesin pewangi automatik tu.. yang spray2 ikut timing yang kita tetapkan.. hebat ar aku.. hahaha..

stock clearance


kadang2 aku rasa diri tak cukup rehat..
kadang2 aku rasa aku yang banyak main2..
kadang2 aku rasa 24jam itu tidak cukup..
kadang2 aku rasa aku perlu lebih masa untuk segala2nya..

hmm.. tensen bila memikirkannya..

oh ya.. aku mmg banyak main.. poya2.. facebooking.. dan mencari cinta.. ok yang last tu tipu.. haha..

kerja, malas gila nak buat walhal dah beratur dah atas meja mintak di settle kan.. hmm..

jadi, di kala ini, akan berlaku kekacauan jiwa yang amat dan selepas itu, aku rasa aku perlu buat stock clearance.. aku akan try lupuskan benda-benda yang sedikit sebanyak menyerabutkan jiwa dan kepala otak aku..

salah satu benda yang aku buat ialah mereject orang.. aceceh.. ko pikir ko hot dok reject2 orang?? hahaha.. saya tak hot, tapi ada la gak tarikan.. kan2?? sila jawab kalo anda tertarik dengan saya.. haha..

sapa kata reject orang sangat senang.. kalo la orang tu aku tak kenal dan tak bersopan ngan aku, leh ar aku sound je terus.. kalo orang tu sopan tapi sedikit menggatal, tak ke susah nak sound.. berkurun berkulat dah, baru reti nak reject.. hmm..

apa-apa pon, aku berasa sedikit lega selepas itu.. tapi jiwa memang ada sedikit serabut lagi.. adakah aku perlu deactivate facebook aku? hehe.. not to that extent.. masih boleh dikawal.. aku pernah alami yang lebih amat teruk lagi..

oh.. dan aku tak paham kenapa ada sesetengah manusia perlu sampai menukar no fon selepas jadi peristiwa seperti break up dan bergaduh ngan member.. sangat tidak matang OK.. leh hilang ke masalah bila tukar no fon??

pernahkah anda fikir yang anda akan menyusahkan orang2 yang menyayangi anda bila anda menukar no fon anda?? penat tau nak save2 balik.. huhuhu..

paling tak matang, lepas tukar, kaco lagi ngan no baru.. then bila kena marah lagi, tukar lagi no baru.. ciss.. bila nak selesai daa.. asik tukor no jek.. gi ar bercucuk tanam ke, ada gak paedahnya..

salam..

Inception


inception..

aku tengok cite ni kat dataran pahlawan sabtu aritu.. nak harapkan aku gi mines or mid valley or mana2 tempat yang membuatkan aku naik public transport, toksah ler..

aku ada satu rasa fobia di dalam jiwa.. hmm.. ok.. takmo cita pasal ni..

inception.. cite panjang berjela macam hindustan tapi ko tak sedar pon, masa dah berlalu 2 jam lebih.. ok la kan tu.. sebab dia tahu macamana nak buatkan ko terus fokus terhadap cerita.. kecuali ko ada panggilan alam yang membuatkan ko keluar ke toilet.. rugi2.. sebab kalo terlepas je 5-10 minit cite ni, ko dah start tak paham dah.. hakhak..

basically, its about mission to implant idea pada seseorang dalam mimpi tanpa dia sedar..

ok.. what if aku kata ngan korang, "jangan pikir pasal gajah"

of coz korang dah terus pikir pasal gajah kan?? and sapa cakap jangan pikir pasal gajah? aku kan.. jadi, ko tau dari mana sumber yang menyebabkan ko pikir pasal gajah..

jadi sekarang, diorang nak letak idea pasal 'jangan pikir pasal gajah' tanpa ada sumbernya.. ia perlu bercambah dari pemikiran orang tu sendiri..

dalam cita ni, orang yang perlu diorang implan idea itu ialah anak seorang ahli perniagaan.. ideanya ialah untuk memusnahkan empayar yang dibina oleh ayahnya..

jadi diorang start masuk dalam mimpi anak ahli perniagaan tu.. ada 3 stage yang diorang perlu masuk.. jadi sedatif yang diorang guna sangat kuat.. jadi diorang memang perlu cekap la.. kalo tak, diorang akan tua dalam mimpi.. conflict dalam cita ni ialah hero sendiri ada masalah macamana nak control projection yang muncul dalam mimpi dia especially projection bini dia yang selalu kaco mission dia..

jadi, yang lain-lain, tengok sendiri la ye.. hakhak.. ending a bit confuse.. tapi aku rasa, dia masih bermimpi.. ;P

oh btw, aku rasa kalo korang tengok cite ni kat pc or beli cd haram and tengok ramai2, korang takkan enjoy kot sebab cita macam ni sesuai tengok kat wayang jek.. hakhak..

Friday, August 6, 2010

aku ingin menangis



hmm.. tidak tahu bagaimana mahu menulis entry ini..

tadi ketika makan tengahari, dikala masjid memanggil umat2nya untuk mengerjakan solat, terdapat beberapa orang lelaki yang langsung tidak mengendahkan panggilan tersebut.. terus menerus berborak-borak dan tergelak-gelak.. dan kemudian langsung tidak pergi sembahyang Jumaat.. tidak kah mereka berasa malu? dimana mereka letakkan keistimewaan yang diberi kepada mereka pada hari Jumaat??

hmm.. hilang respect aku terhadap mereka..

dah la masa aku beratur beli makanan, dia sama sibuk menegur2 aku, macam la dah lama kenal.. haih.. lelaki2..

aku berasa sedih.. kenapa perlu lelaki jadi sebegini? bukankah mereka sepatutnya dilihat sebagai kaum yang sangat bertanggungjawab dan dihormati? ini tidak.. aku asik sahaja berasa tidak puas hati terhadap mereka.. tolonglah jangan meletakkan diri kamu dikalangan orang yang aku pandang serong dan rendah martabatnya.. kerana aku memandang kamu sebagai ketua2 keluarga yang akan menjadi tunjang kekuatan agamaku yang mulia dan akan kamu pimpin dan bimbing..

wahai saudara seagamaku.. saudara lelaki ku.. berat sungguh tanggungjawabmu.. aku tahu itu.. tapi, bebanan yang kamu rasakan itu, aku rasa sungguh istimewa buat kaummu.. ia yang menampakkan kegagahanmu dalam memelihara agamamu..

ye.. aku memang seorang wanita biasa.. yang tidak bertudung labuh, berstokin dan tidak pandai berbicara tentang agama.. tapi aku kenal agamaku.. halal haramku.. aku mempunyai dan menjaga peganganku yang aku rasa mungkin lebih teguh dari sesetengah wanita bertudung labuh.. aku inginkan seorang lelaki pekerti seperti Nabi Allah Muhammad.. tapi aku tahu aku tidak sebaik Khadijah dan aku terlalu rendah tarafnya berbanding kekasih Allah swt.. memadailah bagi aku jika lelaki yang bakal menjadi teman hidupku seorang yang sepertiku dan lebih sedikit ilmu agamanya untuk membimbing aku..

dan tolonglah hormati kaum wanita sebagaimana kamu menghormati ibu kamu kerana satu hari nanti kami akan menjadi ibu kepada anak2mu.. aku akui, perempuan kadang2 lalai dengan pujian lelaki.. jadi aku minta, dengan akalmu yang 9 itu, bertegaslah dengan kami.. cukup2lah memuji kami.. cukup2lah mengusik kami.. simpanlah segalanya sehingga ijab dan kabul terlafaz.. maka, mulialah cinta kamu di sisi Allah swt..

dan sekali lagi aku ingin menangis mengenangkan perangai kamu.. terbayang pula anak2 yang bakal lahir dari rahimku.. minta di jauhkan puteriku dari kamu dan minta dijauhkan puteraku berperangai seperti kamu..

aku benci..

Tuesday, August 3, 2010

hubungan?


Tadi, cik L.R tiba2 mesej saya dan bertanya, "Contact dalam BM pe ek? Hubungan? Hahaha"

ok.. thats sounds funny.. hahaha..

seyes aku terasa macam BM aku berhabuk gila.. contact in BM is hubungan ek? hahaha.. mintak maap L.R.. saya pon kurang bijak tentang hal tafsir2 ni.. hehe..

hmm.. susah la bila nak tukar BI-BM untuk ayat formal or bila ada special term..

tapi kalo takat ayat harian, insyaAllah, masih boleh ditafsirkan.. hee..

oh.. semalam saya telefon adik saya..

dia cerita pasal camp JENESYS tu sangat2 la enjoyable.. and guess what, one of the fasi make announcement that said,

"Please dont speak with British ACCENT.. we CANNOT understand you"

huahaha.. hamik ko setepek.. everybody know who he referring to.. that PAPA-LI GIRL of coz.. hahaha.. ok.. tabaek gelakkan orang ok..

enuff about that girl..

my sis cakap dia tak dapat jawab one of the question,

"what is the name of old capital of Hokkaido?"

hmm.. kalo aku pon aku tak dapat jawab kot? huhu..

pray for the best for her.. tapi kalo dia tak dapat pon takpe coz she said that she met good frens during the camp..

salam

Sunday, August 1, 2010

antara chenta dan kaseh


before the briefing start, orang dah start penuhkan dewan.. ada jugak yang datang tanpa mak ayah coz adik aku kata dia terjumpa someone yang travel by bus alone, from Penang.. a chinese girl.. wow.. sangat kagum ok..

disebabkan kebosanan yang melampau, kitorg start la perhatikan ragam family2 and anak yang dapat gi 2nd interview ni.. semua muka berbangga.. haha.. termasuklah aku..

then, there is a bunch of malay girls duduk betul2 belakang aku, aliya and adik aku.. then, yang takleh blahnya, they all speak english with a slang.. ok.. nampak tak aku besarkan perkataan tu.. haha.. ntah la.. aku pon tak tahu apa masalah aku yang tak suka bila bangsa melayu cakap english sesama melayu.. its like, hell! mana gi bahasa melayu ko? hina sangat ke sampai sepatah BM pon ko takmo cakap? orang melayu sendiri tidak memartabatkan bahasa melayu.. hmm.. tau ar dapat 2nd interview kan..

hmm.. aku sendiri pon masih jiwa kacau dengan bahasa inggeris ni.. coz i like to learn and feel happy to be able to converse in english but then, i still love and respected my mother tongue.. macam cinta tak? antara cinta dan kasih.. susahkan?? haha..

aku and aliya dok nganjing2 dalam tidak sedar.. tergelak2 akan kealpaan mereka yang lupakan bahasa ibunda mereka..

"aku lepas ni nak makan sambal belacan depan tv.." aliya berkata.

"aku tak suka makan cheese ni.. aku bukan mat salih" aku menyahut.

aku, aliya and echa tergelak2.. hahaha.. takda keje.. dengan budak kecik pon nak carik gaduh.. haih.. dan kemudian kami hanya mendiamkan diri.. malas untuk bercakap-cakap..

tiba-tiba perbualan mereka ini membuatkan kami memasang telinga

girl 1: you call your dad abah?

girl 2: i call my dad, papa li..

girl 3: oh.. why is that?

girl 2: coz when my brother was young, he cant pronounce zulkifli. so we start to call papa li.

dan mereka gelak dengan menyampahnya.. hahaha..

then aku tergelak sesorang sebab terpikirkan sesuatu.. hakhak.. aku pon taip mesej kat handfon untuk tunjuk ke aliya and echa..

"i call my dad papago..
when i want to go to
some place, i juz say,
papa-go.."

dan kami tergelak.. hahaha.. to those who doesnt get my lawak, papago is the GPS brand yang kitorang guna untuk sampai ke hotel maluri dari serdang.. papago ni adik beradik ngan garmin etc.. hehehe.. kalo still tak paham, takpa.. lampi tol korang ni.. hahaha..

sukati ko je kan panggil papa ko macam tu.. as if ko ada papa lain.. eg: papa la, papa lo, papa lu.. kalo macam kita, kan papa/ayah/abah/apak is referring to only 1 person.. wat pe nak tambah li tu.. tak pahe gue.. go to hell la ngan adik ko yang tak tahu pronounce li.. dah didik dia cakap BI jek, BM dah tak tahu nak sebut walhal makan sambal belachan.. kalo aku ada adik macam tu, aku sekeh2 sampai dia tahu sebut nama papa..

hehe.. ok.. yang lain, takde apa sangat pon..

parents yang aku jumpa, sangat humble and peramah..

1st parents yang aku approach is ding's mom to say thank you for giving my sis a ride back to malacca..

then masa minum kat meja, ada makcik and auntie ni tertanya2 pasal status kitorang.. haha.. nak nampak macam budak2 yang join afs, mcm tua bangka dah.. tapi nak jadi mak2, macam muda je lagi.. haha.. bila explain anto adik, then baru diorang cakap, patutlah tak macam diorang.. then, aku pon dengan slumber badaknya cakap diorg pon still cantik lagi.. hahaha.. aku pon tak tahu apa aku merapek time tuh.. huahaha.. then jumpa lagi auntie tu dalam toilet.. seyes cakap, sangat friendly and humble.. takde pon nak bantai cakap BI ngan aku.. ciss.. mak ding pon cakap BM je ngan aku.. hmm.. ok.. masih tak pueh ati aku dengan budak2 tadi.. haha..

itu sahaja..

story tamat.. gi tido..

hehe..